Volledig scherm
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. © EPA

Oostenrijk doet niet mee aan migratiepact VN

Oostenrijk doet niet mee aan een internationaal VN-akkoord over migratie. Eerder hadden ook Hongarije en de Verenigde Staten al duidelijk gemaakt de overeenkomst niet te zullen ondertekenen.

Het 34 pagina's tellende akkoord, dat voluit het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration' heet, moet zorgen dat migratiestromen in betere banen worden geleid. In de tekst wordt benadrukt dat daar internationale samenwerking voor nodig is. Het is in juli goedgekeurd door alle VN-lidstaten, behalve de VS. Hongarije krabbelde later terug.

Het migratiepact, dat juridisch niet-bindend is, wordt in december officieel getekend in Marokko. Oostenrijk stuurt daar vermoedelijk geen gezant heen. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, wiens ÖVP een coalitie vormt met de rechts-populistische FPÖ, vreest onder meer dat het onderscheid tussen legale en illegale migratie vervaagt door de afspraken.

‘Onevenwichtig’

Ook in politiek Den Haag is onrust ontstaan over het Migratiepact. PVV, Forum voor Democratie (FvD) en de SGP willen dat staatssecretaris Mark Harbers (VVD, asiel en migratie) de deal niet ondertekent. Zij zijn bang dat het pact een soort aanmoediging voor mensen is om bijvoorbeeld naar Nederland te komen. ,,Van migratie wordt in het pact impliciet een soort recht gemaakt’’, vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. ,,Aan de andere kant wordt landen waaruit mensen vertrekken niet verplicht om mensen die hier geen recht hebben op asiel terug te nemen. Dat maakt het VN-pact in mijn ogen onevenwichtig.’’

De Verenigde Staten en Hongarije hebben zich eerder al teruggetrokken uit het pact. Denemarken en Polen zouden ook overwegen om hetzelfde te doen. Harbers zei de argumenten van de afhakende landen niet precies te kennen, maar zich daar nog in te gaan verdiepen. 

  1. ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

    ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieu­ze verdwij­ning

    Een vermist 15-jarig meisje, lege graven en tal van duistere theorieën: wat leest als een boek van Dan Brown, is in werkelijkheid de mysterieuze verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi. Het meisje verdween 36 jaar geleden, en haar familie zoekt nog steeds. ,,Ik kan niet accepteren dat er al die jaren mensen waren die weten wat er is gebeurd”, vertelt de broer van Emanuela aan de Britse krant The Guardian.