Volledig scherm
© epa

Oostenrijk treft maatregelen vanwege 'mogelijke aanslag'

De Oostenrijkse politie heeft zaterdag het veiligheidsniveau in hoofdstad Wenen en in andere steden in het land opgetrokken. Dat gebeurde nadat een inlichtingendienst waarschuwde voor mogelijke aanslagen in Europese hoofdsteden tijdens de eindejaarsperiode, aldus de politie zaterdag.

'In de dagen voor Kerstmis heeft een bevriende inlichtingendienst verschillende Europese steden gewaarschuwd dat er mogelijk bomaanslagen of schietpartijen kunnen plaatsvinden op plaatsen waar tussen kerst en nieuwjaar veel mensen samenkomen', aldus de politie van Wenen in een persbericht.

Daarbij werden volgens de Oostenrijkse krant Der Standard ook meerdere namen van mogelijke daders genoemd. De onderzoeken hebben momenteel nog geen concrete resultaten opgeleverd.

Meer controles langs de weg
De politie meldt verder dat ze de veiligheidsmaatregelen zal verhogen bij openbare evenementen en ook meer controles zal uitvoeren langs de weg, zowel in de hoofdstad als in de rest van het land.

De waarschuwingen komen meer dan een maand na de zware aanslagen in Parijs, waar op 13 november 130 mensen om het leven kwamen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft tegen de NOS gezegd niet op de hoogte te zijn van het bericht uit Oostenrijk. Een woordvoerder zegt wel dat het dreigingsniveau in Nederland substantieel is. Dat betekent dat er een reële kans is op aanslag.

  1. Man opent vuur in wachtkamer ziekenhuis Tsjechië, zeker zes doden en twee gewonden

    Man opent vuur in wachtkamer ziekenhuis Tsjechië, zeker zes doden en twee gewonden

    In een ziekenhuis in Ostrava, in het het noordoosten van Tsjechië heeft een man zeker zes mensen doodgeschoten. Twee mensen raakten gewond. De slachtoffers zaten allen in een wachtkamer. Het ziekenhuis is ontruimd en de politie heeft een foto vrijgegeven van de dader. Rond 10.30 uur werd de auto van de dader getraceerd. De bestuurder had zichzelf vlak daarvoor door het hoofd geschoten. Hij moet nog worden geïdentificeerd.
  2. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden.