Volledig scherm
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz tijdens de persconferentie in Wenen waarin melding werd gemaakt van de verdenking tegen de oud-legerofficier. © EPA

'Oostenrijkse officier spioneerde voor Russen'

UpdateDe Oostenrijkse autoriteiten verdenken een oud-legerofficier ervan tientallen jaren voor Rusland gespioneerd te hebben. Bondskanselier Sebastian Kurz heeft Moskou om opheldering gevraagd, zo laat hij vandaag weten.

De luitenant-kolonel, die inmiddels met pensioen is, zou ongeveer 300.000 euro hebben ontvangen voor vertrouwelijke informatie. Het eerste contact met de Russen is volgens de krant Kronen Zeitung al gelegd in 1988. De Oostenrijkse autoriteiten kwamen de vermeende spion op het spoor na een tip van een buitenlandse dienst.

Kurz noemde de gepensioneerde luitenant-kolonel niet bij naam. ,,Zaken als dit - als de verdenking klopt -  helpen niet aan het verbeteren van de relaties tussen Rusland en de Europese Unie. Of ze nu plaatsvinden in Nederland of in Oostenrijk’’, verwees hij nog even naar de spionagerel tussen Rusland en Nederland die begin oktober aan het licht kwam. Toen werd bekend gemaakt dat de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) op 13 april een operatie van de Russen had verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Vier Russen werden het land uitgezet.

Bruiloft

Een geplande reis van de Oostenrijkse minister Karin Kneissl (Buitenlandse Zaken) naar Moskou is vanwege de jongste affaire afgeblazen. Die had eigenlijk begin december moeten plaatsvinden. Kneissl is een bekende van de Russische president Vladimir Poetin, die met haar danste op haar bruiloft.

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) zegt ,,onaangenaam verrast’' te zijn. Hij klaagt volgens persbureau TASS dat westerse landen zich steeds vaker schuldig maken aan ,,megafoon-diplomatie.’’ ,,Ze beschuldigingen ons publiekelijk en eisen opheldering over iets waar we niets vanaf weten.’’

Matje

Lavrov zegt dat de Oostenrijkers ook direct naar Moskou hadden kunnen stappen met hun zorgen. Zijn ministerie heeft vanwege de kwestie de Oostenrijkse ambassadeur op het matje geroepen. ,,We zullen zijn aandacht vestigen op de methodes die gebruikt moeten worden als ze vragen hebben voor Rusland’’, zegt de minister.

Rusland lag de afgelopen jaren herhaaldelijk in de clinch met het westen. De relatie bekoelde onder meer door de annexatie van de Krim en de vergiftiging van de Russische voormalige spion Sergej Skripal in Engeland. De Russen ontkennen overigens iets met die moordpoging te maken te hebben.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.