Volledig scherm
Ook Oostenrijk zegt 'ja' tegen het homohuwelijk. © AFP

Oostenrijkse rechter baant weg voor homohuwelijk vanaf 2019

Oostenrijk heeft een streep gehaald door de wet die het sluiten van een homohuwelijk in de weg staat. Het Constitutioneel Hof bepaalde dat partners van hetzelfde geslacht vanaf 2019 mogen trouwen in Oostenrijk. 

Het hof boog zich op verzoek van twee vrouwen over een wet uit 2009, waarin is vastgelegd dat homostellen alleen geregistreerde partnerschappen mogen aangaan. Trouwen was  in het voornamelijk Rooms-katholieke Oostenrijk niet toegestaan.

Het onderscheid tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kan echter niet worden gehandhaafd zonder dergelijke stellen te discrimineren, aldus het hof in een verklaring. De woorden 'twee personen van verschillende geslachten' zullen nu uit de wet worden geschrapt.

Sinds 2010 was een geregistreerd partnerschap wel mogelijk. Oostenrijkse partners van hetzelfde geslacht kunnen door de uitspraak met ingang van 1 januari 2019 in het huwelijksbootje stappen.  De Oostenrijkse regering kan nog besluiten de invoering te versnellen.

'Erg blij'

Helmut Graupner

We won, by all terms! The Austrian Constitutional Court just a) opened up marriage for same-gender couples and b) opened up registered partnership for opposite-gender couples (both from 1 January...

De Oostenrijkers scharen zich met het besluit in het rijtje van 15 andere West-Europese landen dat het huwelijk omarmt. Belangenorganisatie Homosexuellen Initiative Wien (HOSI) reageerde verheugd op het besluit. ,,We zijn erg blij", zei HOSI-voorzitter Christian Högl.

Helmut Graupner, advocaat van de vrouwen die de zaak aanspanden, is eveneens blij met de uitspraak. ,,Vandaag is waarlijk een historische dag'', schreef hij op Facebook. Volgens de raadsman is Oostenrijk het eerste land dat een wettelijk verbod op het homohuwelijk schrapt, terwijl andere landen de echtelijke erkenning via de politiek verwezenlijkten. 

Na de legalisering van het homohuwelijk blijft het geregistreerd partnerschap ook gewoon mogelijk. Voor zowel homo- als heterostellen. Door beide verbintenissen gelijk te stellen, neemt Oostenrijk de suggestie weg dat er voor de wet verschil is tussen beide. 

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.