Volledig scherm
Hulpverleners in een behandelcentrum voor ebola-patiënten in Butembo. © AFP

Op één na dodelijkste uitbraak ebola: al meer dan duizend gevallen in Congo

Het aantal ebolagevallen in de Democratische Republiek Congo is de duizend gepasseerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Met inmiddels 629 overleden patiënten is het de op een na dodelijkste uitbraak van de gevreesde infectieziekte wereldwijd. 

Bij de epidemie in West-Afrika enkele jaren geleden, in onder meer Sierra Leone en Liberia, vielen duizenden doden te betreuren. Nieuwe medische technologieën, waaronder vaccinatie, experimentele behandelmethodes en mobiele units voor de verzorging van slachtoffers, zijn succesvol gebleken om verspreiding van het gevaarlijke virus tegen te gaan.

Wantrouwen van de bevolking en de groeiende onveiligheid in het noordoosten van Congo bemoeilijken het voorkomen van meer besmettingsgevallen. Sinds vorige maand zijn vijf ebolacentra aangevallen, onder meer door gewapende opstandelingen. Het geweld heeft de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen doen besluiten haar activiteiten in de zwaarst getroffen streek op te schorten.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.