Volledig scherm
Het lawinegevaar rond de Zwitserse stad Zermatt is enigszins afgezwakt. © AP

Op meer plekken zitten wintersporters vast

Het lawinegevaar rond de Zwitserse stad Zermatt is enigszins afgezwakt. De 13.000 ingesloten toeristen kunnen het stadje echter nog niet met de trein verlaten. De autoriteiten werken hard aan het vrijmaken van de rails, maar de hoeveelheid sneeuw blijkt te groot om de treinen vandaag al te kunnen laten rijden. 

Burgemeester Romy Bine-Hauser verklaarde vanochtend voor de Zwitserse radio dat de nacht zonder incidenten is verlopen. Wegwerkers hadden de rustige nacht gebruikt om zo veel mogelijk de wegen rond het stadje vrij van sneeuw te maken. In de loop van de ochtend wordt de situatie opnieuw beoordeeld, aldus Bine-Hauser.

Zermatt in het bergkanton Wallis telt naast de toeristen ongeveer 6.000 inwoners. De autoriteiten besloten gisteren wegens lawinegevaar alle verkeer van en naar het stadje stil te leggen. Het trein- en wegverkeer kwam tot stilstand en skihellingen en wandelpaden werden gesloten. Toeristen die om dringende reden weg moesten, konden tegen betaling Zermatt per helikopter verlaten.

Dagen sneeuw

Niet alleen in Zermatt zitten toeristen ingesloten vanwege extreme sneeuwval en lawinegevaar. Elders in het bergkanton Wallis, in stadje Saas-Fee, blijken nog eens 2000 wintersporters vast te zitten. Ook in kleinere plaatsen kunnen mensen voorlopig even niet op reis. 

Het kanton in het zuiden van Zwitserland nabij de Italiaanse grens zit momenteel 'vol' met wintersporters. De meesten gaan pas in het weekeinde op reis en wachten ongeduldig tot ze zich weer op de skihellingen kunnen begeven. In het geplaagde Zermatt en omgeving scheen vandaag na dagen sneeuw en mist de zon uitbundig.

Volledig bedolven

Aan de andere kant van grens in Italië zijn eveneens veel wegen wegens lawinegevaar afgesloten. In het bekende wintersportoord Sestriere kwam dinsdag al een lawine de bergen afglijden. Een vakantiehuis raakte volledig bedolven. Er zijn geen slachtoffers.

In het Aostadal is de situatie zo gevaarlijk dat door de autoriteiten het alarm voor het hoogste lawinegevaar is gegeven. Op veel plekken zitten de toeristen vast. Ook in Zuid-Tirol is de situatie 'gevaarlijk'. Daar viel in korte tijd 80 tot 130 centimeter sneeuw.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA