Op zijn vroegst morgen duidelijkheid over Julen (2) die vastzit in Spaanse put

VideoSpaanse reddingswerkers zijn gestopt met het graven van één van de twee tunnels die moeten uitkomen bij de plek waar de tweejarige peuter Julen gevangen zit. De tunnel waar nog wel wordt gegraven bereikt volgens de huidige verwachtingen pas morgen de plek waar Julen vastzit. Eerder werd gedacht dat het jongetje eventueel vandaag zou kunnen worden bereikt. 

Volledig scherm
© Mark Reijntjens

De samenstelling van het landschap in het Zuid-Spaanse Totalán zorgt ervoor dat het graven van de reddingstunnels erg lastig is, en veel tijd kost. Het gesteente waarin de put zich bevindt is hard en wisselt per grondlaag. Hierdoor moet telkens ander graafmateriaal worden gebruikt. 

Oorspronkelijk werden er twee gangen gegraven: één bredere verticale put naast die waarin de peuter is gevallen en een horizontale, aflopende gang vanaf een flank van de heuvel. Vooral het graven van de horizontale gang is lastig, omdat er veel risico is op aardverschuivingen. De graafwerkzaamheden van deze tunnel zijn dan ook vannacht meerdere malen stilgelegd, en vanmorgen zelfs helemaal gestopt.

,,We zijn nu bezig met het uitgraven van een grote ruimte op de heuvel, tot dertig meter diep. Op die diepte bouwen we een platform van waaruit het perforeren van twee nieuwe putten zal beginnen. Hierdoor hebben we twee verschillende opties die toegang tot Julen kunnen hebben. We hopen dat we morgenochtend met de verticale perforatie kunnen beginnen’’, vertelt ingenieur Angel García Vidal, de man die aan de leiding van de reddingsoperatie staat.

,,We komen steeds nieuwe complicaties tegen omdat we het terrein niet kennen. Het is daarom steeds zoeken naar nieuwe oplossingen, onder meer in de horizontale tunnel, waar de grond instabiel is. Daar gaan we mee door, evenals met werkzaamheden in een tweede tunnel.’’

Huilen

Julen, die onder een stel rotsblokken op 73 meter in de put zit, heeft nadat zijn vader hem hoorde huilen op zondagmiddag geen teken van leven meer gegeven. Toch bestaat er weinig twijfel dat de kleine Julen in de put zit. Reddingswerkers hebben via een dna-test kunnen bevestigen dat enkele haren die zondagnacht in de 110 meter diepe en 25 tot 30 centimeter smalle put werden gevonden, daadwerkelijk van de peuter zijn

Volgens aanwezige geologen zit onder het stuk aarde dat op zo'n zeventig meter de doorgang in de put van Julen belemmert een ruimte van nog eens zo’n vijftien meter diep. Hierdoor zou er voldoende zuurstof voor het jongetje aanwezig zijn, waardoor de kans bestaat dat hij nog in leven is. Omdat Julen onder de rotsblokken op 73 meter ligt, kunnen camera's niet bij het jongetje komen. 

Volledig scherm
Jose Rosello, links. De vader van Julen. © AFP

Verdwenen

De vader van Julen heeft gisteren gedetailleerd aan de Spaanse media over de val van zijn zoontje verteld. Volgens hem rende zijn zoontje over het terrein waar de familie een paella aan het maken was toen hij ineens verdween. ,,Ik stond op vier, vijf meter’’, aldus de vader. ,,Mijn nicht, die achter hem aan liep, zag hoe hij met zijn handen in de lucht naar beneden viel. Ik was er binnen enkele seconden, haalde de stenen weg die rond het gat lagen en stak mijn arm tot de schouder in de put. Ik wist niet hoe diep de put was, en hoorde hem huilen.’’

,,Ik blijf nog steeds hopen dat mijn zoon nog in leven is’’, zei vader José gisteren meerdere malen tegen de Spaanse media. ,,Ik vraag iedereen om niet te stoppen totdat we hem gevonden hebben.’’ De vader is wel kritisch over de aanpak van de Spaanse autoriteiten. ,,Het duurde lang voordat er grootschalige hulp werd ingezet. Nu zie ik dat er hard wordt gewerkt, dat er schot in de zaak zit. Ik heb nu ook weer hoop.’’

Mijnbouwer

In het plaatsje Totalán zijn tientallen journalisten, cameraploegen, agenten, brandweerlieden, technici uit binnen- en buitenland, mijnwerkers en hulpverleners. Veel hebben auto's, tenten en zelfs caravans meegenomen om te kunnen verblijven dichtbij de plaats waar het jongetje is verdwenen. De boormachines, onder meer bediend door een Zweedse mijnbouwer, hebben vannacht verder geboord om het jongetje te bereiken. 

Ook de familie van Julen is er nog. Ouders Vicky en José krijgen psychologische hulp terwijl ze wachten op nieuws over hun kind.

Volledig scherm
Graafwerkzaamheden rondom de plek waar Julen in de put verdween. © EPA

De plaatselijke autoriteiten hopen vandaag op een doorbraak. 

Volledig scherm
Reddingswerkers aan het werk. © AFP