Volledig scherm
Het gif novitsjok is gebruikt bij een moordaanslag op de voormalige Russische spion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia Skripal. © AFP

OPCW: novitsjok gebruikt bij aanslag Salisbury

Er was al een sterk vermoeden, maar nu is het zeker. Het gas dat bij de aanslag op Sergei Skripal en zijn dochter werd gebruikt is het gif novitsjok. 

De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) heeft bevestigd dat begin maart in het Zuid-Engelse Salisbury het gif novitsjok is gebruikt bij een moordaanslag op een uitgeweken voormalige Russische spion en diens dochter.

De OPCW heeft daarmee bevestigd wat Britse onderzoekers al hadden vastgesteld. Novitsjok is een tijdens de Sovjet-Unie ontwikkeld chemisch wapen. 

Gifgasaanval

Skripal en zijn dochter werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury. Beiden werden wekenlang behandeld in een ziekenhuis in Salisbury. De slachtoffers die ermee in aanraking zijn gekomen, Skripal, zijn dochter en een politieagent, hebben het allemaal overleefd. Joelia Skripal is zelfs weer uit het ziekenhuis. Haar vader ligt nog wel in het ziekenhuis, hij zou nog steeds ziek zijn, maar buiten levensgevaar.

  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
    Update

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.