Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Open Doors: Minder geweld, maar meer druk op christenen

Christenen hebben vorig jaar met minder 'zichtbaar' geweld te maken gehad dan in 2015. De druk op hen nam echter wel toe. Die kwam van de overheid, familie of de omgeving. Dit stelt de organisatie Open Doors, die vandaag voor de 25e keer de 'Ranglijst Christenvervolging' publiceert.

Op de ranglijst staan vijftig landen waar christenen het meest om hun geloof worden vervolgd. In totaal wonen er 215 miljoen christenen in de onderzochte landen, die in 'sterke tot zeer sterke mate' worden vervolgd. Dat komt neer op één op de elf van de 2,48 christenen wereldwijd, stelt Open Doors.

Geweld neemt af

Onder vervolging verstaat de organisatie ,,het bewust vijandig bejegenen van christenen in woord en daad''.  Hierin worden twee vormen gezien: 'verstikken' of 'verbrijzelen'. Bij de eerste vorm gaat het om druk van de overheid, familie of omgeving. Bij 'verbrijzelen' gaat het om geweld, een vorm die duidelijker zichtbaar is.

De Ranglijst toont dat het 'zichtbare' geweld tegen christenen in 2016 is afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Werden er in 2015 nog 7106 christenen vermoord om hun geloof, in 2016 waren dat er 1207. Ook werden minder kerken vernield.

Religieus nationalisme

In Azië ziet Open Doors een trend naar toenemend 'religieus nationalisme'. In India horen hindoeïsme en staatsburgerschap bijvoorbeeld ,,bij elkaar'' en worden aanhangers van andere religies gediscrimineerd. Als andere landen zien dat India wel vaart bij een religieus nationalistische koers, zullen zij dat voorbeeld willen volgen.

Radicaal-islamitisch gedachtegoed schiet volgens Open Doors steeds meer wortel in landen in de Sahel. Radicale moslims verspreiden hun ideologie met financiële steun uit Saudi-Arabië. Dat gebeurt volgens de organisatie onder andere in Somalië, Kenia, Niger en Burkina Faso.