Ophef om Hitler die shampoo verkoopt

Een Turkse reclamecampagne waarin Hitler shampoo verkoopt, heeft wereldwijd heel wat verontwaardigde reacties uitgelokt. Joodse organisaties hebben het over een betreurenswaardige campagne die zo snel mogelijk ingetrokken moet worden.

In het reclamefilmpje van 12 seconden is te zien hoe Hitler wild gesticulerend tijdens een speech op een nazicongres de Biomen-shampoo aanprijst als de mannelijke shampoo bij uitstek: '100 procent voor echte mannen'.

Onder het reclamefimpje verschijnt een onderschrift dat vrij vertaald het volgende betekent: 'Als je geen vrouwenkleren draagt, dan moet je ook geen vrouwenshampoo gebruiken.' De laatste slagzin luidt: 'Hier is 'ie dan, de echte mannelijke shampoo: Biomen.'

'Compleet onaanvaardbaar'
Joodse organisaties hebben de Turkse firma Biomen met klem gevraagd de campagne per direct in te trekken, maar Biomen heeft dat al geweigerd. 'Het is compleet onaanvaardbaar om Hitler te gebruiken in een reclamecampagne. Hij is het schoolvoorbeeld van wreedheid en barbaarsheid', stelt de Joodse Gemeenschap in Turkije.

Bestseller
Andere organisaties vrezen dat Hitler op deze manier gebanaliseerd wordt. Het filmpje is niet toevallig opgedoken in Turkije, want in het land sluimert de bewondering voor Hitler al langer. In 2005 werd Hitlers autobiografie 'Mein Kampf' zowaar een bestseller in Turkije. In Turkije leven overigens zo'n 20.000 Joden, die vooral in Istanbul wonen.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.