Volledig scherm
Een wervingsposter voor het festival © Website Nyansapo festival

Ophef over uitsluiting blanke vrouwen door zwarte feministen op festival

Er is ophef ontstaan over een festival in Parijs waar blanke vrouwen niet welkom zijn. De burgemeester van de lichtstad wil het evenement verbieden en de organisatoren mogelijk vervolgen wegens discriminatie. 

Het gaat om de eerste edititie van het Nyansapo Festival, van 28 tot 30 juli in Parijs. De organisatie spreekt zelf van een evenement 'geworteld' in zwart feminisme en activisme. Het grootste deel van het terrein is volgens de eigen website alleen toegankelijk voor zwarte feministes, volgens de organisatie gaat het om een 'non-mixed zone'. Een kleiner deel is ook open voor zwarte mannen. Slechts een vijfde deel van het terrein is open voor iedereen. 

Verbod
De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft het festival scherp veroordeeld. Ze wil het evenement verbieden en 'het recht behouden om de organisatie te vervolgen wegens discriminatie'. De politie zegt te bekijken of het event voldoet 'aan de wetten en de waarden van Frankrijk'.

Diverse organisaties die opkomen voor mensenrechten hebben zich uitgesproken over het festival. Zij veroordelen de opzet en stellen dat de strijd tegen racisme van iedereen moet zijn.  

De organisatie van het Nyansapo Festival zegt dat ze doelwit is geworden van 'desinformatie door extreemrechts', maar ontkent de opzet niet. De organisatie wijst er op dat er nooit ophef is als feministen mannen weigeren tijdens bijeenkomsten. 

  1. Bolsonaro stuurt leger naar Amazone om bosbranden te bestrijden
    Crisis Amazone

    Bolsonaro stuurt leger naar Amazone om bosbranden te bestrijden

    De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voorkomen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’. Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone.