Volledig scherm
In hoofdstad Teheran waren al vroeg lange rijen. © REUTERS

Opkomst verkiezingen Iran rond 70 procent

Ruim veertig miljoen Iraniërs hebben vandaag hun stem uitgebracht voor een nieuwe president. Dat meldt het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou betekenen dat de opkomst op ongeveer 70 procent ligt. In Iran waren circa 56 miljoen inwoners opgeroepen om te stemmen.

De stembureaus in Iran zijn vanavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Na de officiële sluiting mochten de kiezers die nog in de rij stonden, nog wel hun stem uitbrengen.

Het sluiten van de stembureaus werd vandaag een paar keer uitgesteld wegens de hoge opkomst die lange rijen kiezers tot gevolg had. De stembureaus zouden oorspronkelijk om 15.30 uur de deuren sluiten.

Tweede ronde

In de presidentsverkiezingen staan met name de zittende hervormingsgezinde president Hassan Rohani en de uiterst conservatieve Ebrahim Raisi tegen over elkaar. Rohani hoopt te worden herkozen omdat hij het land uit zijn isolement heeft gehaald. Hij streeft naar meer openheid naar het Westen. Zijn tegenstander Raisi wil juist geen buitenlandse invloeden in de Islamitische Republiek.

Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen behaalt, komt er 26 mei een tweede ronde. De verkiezingsuitslag wordt binnen 24 uur verwacht.