Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider en bevolking, nu nog zonder iPhones. © REUTERS

Oplossing voor Noord-Korea: geen bommen, maar iPhones droppen

Militair ingrijpen is niet de oplossing voor de crisis met Noord-Korea, stelt oud-Navy Seal Jocko Willink. Hij heeft een veel vrediger antwoord: 'bombardeer' het land met 25 miljoen iPhones en hang er satellieten met gratis internet boven. En het is niet eens zo'n gek idee volgens een expert.

De Amerikaan met tienduizenden volgers op Twitter kreeg de vraag: hoe moeten we het probleem met Noord-Korea aanpakken? Zijn verrassende antwoord klinkt vergezocht, maar Noord-Korea-expert Yun Sun zegt tegen Business Insider dat het concept helemaal niet zo raar is. 

,,Kim Jong-un weet zelf ook dat zodra Noord-Koreaanse samenleving open wordt en de bevolking beseft wat het allemaal mist, Kims regime onhoudbaar is en omvergeworpen wordt", zegt Sun tegen Business Insider. Zoals Jocko Willink later ook tweet: 'Free wifi, free minds'. 

Ballonnen

Daarom zal de dictator zich verzetten tegen alles wat nog maar in de buurt komt van de maatregel die Willink voorstelt. Sun wijst erop dat Kim Jong-un in het verleden al met militair geweld reageerde op Zuid-Koreaanse ballonnen met westerse informatie en dvd's, die boven Noord-Korea losgelaten werden. 

Zonder risico zal het niet zijn als de naar schatting 25,2 miljoen Noord-Koreanen worden voorzien van smartphones. Burgers die alleen al Zuid-Koreaanse media weten te raadplegen en betrapt worden, krijgen zware straffen. 

Volgens Sun is het idee van Willink er een voor de langere termijn. ,,
Ze zullen hun kernprogramma niet stoppen zolang het regime en de maatschappij niet veranderen. Deze aanpak zal er een op lange termijn zijn, maar er is wel hoop op slagen."