Volledig scherm
Een protest van Pegida maandag tegen de komst van asielzoekers. © epa

Opnieuw brand in Duits asielzoekerscentrum

UpdateOpnieuw is een Duits asielzoekerscentrum (azc) getroffen door brand. In Nauen, ten westen van Berlijn, ging een sporthal die binnenkort dienst zou gaan doen als opvanglocatie in vlammen op. De brandweer kon weinig meer uitrichten dan het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden.

Rechercheurs trokken al snel de conclusie dat de brand waarschijnlijk is aangestoken. De burgemeester van het voorstadje van de hoofdstad, dat zo'n 17.000 inwoners telt, sprak zijn afschuw uit over de brand. ,,Als het is aangestoken, dan zijn het criminelen'', zei SPD'er Detlef Fleischmann. Extreemrechts heeft recentelijk vaker toegeslagen in Nauen. Partijkantoren van de SPD en Die Linken, voorstanders van het azc, werden enkele weken geleden bekogeld met verfbommen en beplakt met stickers van de extreemrechtse NPD.

Ook in andere Duitse steden heerst onrust over het vluchtelingenbeleid. Bondskanselier Angela Merkel veroordeelde maandag het geweld van rechtsextremisten tegen een onderkomen van asielzoekers in Heidenau, een stad in de buurt van Dresden. Ze sprak van een ,,agressieve, vijandige sfeer die totaal onacceptabel is. Het is walgelijk hoe rechtsextremisten en neonazi's hun idiote haatzaaiende boodschap over het asielzoekerscentrum proberen te verspreiden", aldus een woordvoerder van de regering.

Afgelopen weekend ging ook al een beoogde opvanglocatie in vlammen op in Weissach im Tal, in de deelstaat Baden-Württemberg. Twee stomdronken neonazi's belaagden bovendien een buitenlandse vrouw en haar twee kinderen in een tram in Berlijn, waarbij een van de rechtsextremisten op de kinderen plaste.