Volledig scherm
Spijkenissers protesteren tegen de komst van het asielzoekerscentrum. © Archieffoto John de Pater

Opnieuw demonstratie tegen azc in Spijkenisse

Voor het stadhuis in Spijkenisse zal dinsdagavond opnieuw een demonstratie plaatsvinden tegen de plannen voor een vluchtelingenopvang in de stad. Dat is op sociale media aangekondigd en bij de gemeente Nissewaard en de politie bekend.

Wie de demonstranten zullen zijn, is onbekend. Vorige week demonstreerden zo'n honderd mensen, onder wie leden van de actiegroep Pegida, tegen de komst van 250 vluchtelingen naar Spijkenisse. Dat gebeurde tijdens een inloopbijeenkomst voor inwoners van Nissewaard.

Dinsdagavond praat de politiek voor het eerst in een commissievergadering over de huisvesting van de asielzoekers in een deels leeg kantoor aan de Boyleweg op bedrijventerein Halfweg. 'Enkele tientallen' mensen hebben zich aangemeld om te komen luisteren. Dat kon tot dinsdagmiddag 14.00 uur. Vier personen spreken de raadsleden vooraf toe over de vluchtelingenopvang.

Petitie
Voorstanders bieden burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard dinsdag een petitie aan vergezeld van 140 handtekeningen. Zij vinden dat de gemeente zich vooral in moet zetten voor de vluchtelingen.

Gisteren werd bekend dat een oud-CDA-raadslid op internet is geïntimideerd en zwaar is beledigd omdat zij de petitie opzette. Ook een ONS-raadslid, van wie de naam niet bekend wordt gemaakt, is verbaal zwaar geattaqueerd.

De verwachting is dat dinsdagavond een ruime meerderheid van de commissieleden groen licht geeft voor de komt van de vluchtelingen, rond 1 juli. De raadsvergadering hierover is volgende week dinsdagavond. Alleen de partij Forza! heeft in een verklaring gezegd tegen te zullen stemmen. Vooraf vindt een stil protest bij het stadhuis plaats.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”