Spijkenissers protesteren tegen de komst van het asielzoekerscentrum.
Volledig scherm
Spijkenissers protesteren tegen de komst van het asielzoekerscentrum. © Archieffoto John de Pater

Opnieuw demonstratie tegen azc in Spijkenisse

Voor het stadhuis in Spijkenisse zal dinsdagavond opnieuw een demonstratie plaatsvinden tegen de plannen voor een vluchtelingenopvang in de stad. Dat is op sociale media aangekondigd en bij de gemeente Nissewaard en de politie bekend.

Wie de demonstranten zullen zijn, is onbekend. Vorige week demonstreerden zo'n honderd mensen, onder wie leden van de actiegroep Pegida, tegen de komst van 250 vluchtelingen naar Spijkenisse. Dat gebeurde tijdens een inloopbijeenkomst voor inwoners van Nissewaard.

Dinsdagavond praat de politiek voor het eerst in een commissievergadering over de huisvesting van de asielzoekers in een deels leeg kantoor aan de Boyleweg op bedrijventerein Halfweg. 'Enkele tientallen' mensen hebben zich aangemeld om te komen luisteren. Dat kon tot dinsdagmiddag 14.00 uur. Vier personen spreken de raadsleden vooraf toe over de vluchtelingenopvang.

Petitie
Voorstanders bieden burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard dinsdag een petitie aan vergezeld van 140 handtekeningen. Zij vinden dat de gemeente zich vooral in moet zetten voor de vluchtelingen.

Gisteren werd bekend dat een oud-CDA-raadslid op internet is geïntimideerd en zwaar is beledigd omdat zij de petitie opzette. Ook een ONS-raadslid, van wie de naam niet bekend wordt gemaakt, is verbaal zwaar geattaqueerd.

De verwachting is dat dinsdagavond een ruime meerderheid van de commissieleden groen licht geeft voor de komt van de vluchtelingen, rond 1 juli. De raadsvergadering hierover is volgende week dinsdagavond. Alleen de partij Forza! heeft in een verklaring gezegd tegen te zullen stemmen. Vooraf vindt een stil protest bij het stadhuis plaats.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.