Volledig scherm
De Russische politie arresteert buitenlandse werknemers van een fabriek in Moskou, eerder deze week. © reuters

Opnieuw duizenden buitenlanders opgepakt in Moskou

Ongeveer 2000 buitenlandse inwoners van de Russische hoofdstad Moskou zijn in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden. Dat was in een actie tegen illegalen, meldde de politie donderdag. De arrestanten moesten aantonen legaal in Rusland te verblijven. Dat lukte 140 van hen niet.

De autoriteiten zijn bezig met acties tegen illegalen naar aanleiding van hevige onlusten afgelopen weekeinde in het zuiden van de metropool. Die braken uit na meldingen in de wijk Birioeliovo dat een jonge Rus door een man uit Azerbeidzjan zou zijn vermoord. Een Azerbeidzjaanse verdachte is in die zaak gearresteerd.

De Russische migratiedienst heeft dit jaar al 38.000 mensen het land uitgezet. In totaal wonen er volgens officiële cijfers tijdelijk of permanent 11,3 miljoen buitenlanders in het land. Rusland telt ongeveer 144 miljoen inwoners van wie ruim 80 procent etnische Russen zijn.

Volgens de migratiedienst zijn er dit jaar al 15 miljoen buitenlanders het land binnengereisd. Dat is 10 procent meer dan in 2012 over dezelfde periode. Tot dusverre hebben in 2013 1 miljoen buitenlanders een werkvergunning gekregen. Begin dit jaar waren er volgens schattingen van de dienst 3,3 miljoen illegalen in het land, de meesten uit voormalige Sovjetrepublieken.