Volledig scherm
© RV

Opnieuw rellen in Charleroi, ondanks waarschuwingen van de politie

Relschoppers hebben ook afgelopen nacht grote schade aangericht in de Belgische stad Charleroi. Op verscheidene plaatsen probeerden ze bijvoorbeeld met molotovcocktails brand te stichten. Het paleis van justitie en een reeks bankfilialen en winkels moesten het ontgelden.

Volgens de politie voltrok zich hetzelfde scenario als in de twee voorafgaande nachten. Laat op de avond na een protest van de zogeheten gele hesjes tegen hoge brandstofprijzen op het Jules Hiernauxplein, rond het Marsupilami-standbeeld, zochten ruim honderd relschoppers in kleine groepjes de confrontatie met de politie. Ze sloegen daarnaast in de omgeving aan het vernielen en plunderen.

Een politiewoordvoerder sprak van een stadsguerrilla en sommige media tonen beelden van ‘oorlogsscènes’ in Charleroi. Er zijn meer dan twintig aanhoudingen verricht. In en rond de oude industriestad in Henegouwen wonen naar schatting een half miljoen mensen.

Pantservoertuigen

Volledig scherm
© RV

De politie stond klaar om in te grijpen. Er waren vier pelotons aanwezig, twee waterkanonnen en een pantservoertuig. De politie bestormde rond 21.30 uur de groep relschoppers, nadat enkelen barricaden in brand hadden gestoken op de rotonde. De menigte werd met een waterkanon uiteengedreven. 

Sommige mannen wrikten straatstenen los om ze als projectielen te lanceren. Bij de politie zelf is er sprake van materiële schade aan voertuigen en fysieke schade. Enkele foto’s die Het Laatste Nieuws uit goede bron ontving, illustreren hoezeer de situatie uit de hand liep. Dat de agenten het zwaar te verduren kregen, is te zien aan de staat van hun uitrusting na de interventie. Eén helm heeft een vizier dat dwars door midden is gescheurd, een andere helm lijkt de schade te vertonen van een zware klap of een gegooid voorwerp, zo is te zien op de foto’s. De politie zegt nog meer agenten in te zetten om de rellen te beteugelen.

Vanavond geen rellen

De lokale politie van Charleroi zette gisteravond extra agenten in om de vrede te bewaren. ,,Het is duidelijk dat er geen derde nacht met rellen komt in Charleroi, dat is een zekerheid”, beloofde woordvoerder David Quinaux toen nog tegenover RTL. ,,We hebben ons personeel verstandig ingezet. We zullen alle gewapende groepen onderdrukken en verspreiden over de stad. Ook wie gewelddadig gedrag vertoont, krijgt met ons te maken. De orde zal vanavond heersen in Charleroi.”

De onvrede in Wallonië zit ondertussen diep. Actievoerders zeggen dat ze hun goedbetaalde banen in rook hebben zien opgaan in de saneringen van de staalindustrie, bussen en treinen uit hun regio hebben zien verdwijnen, en intussen de rekeningen verder zien oplopen. Bijna iedereen heeft schulden. De jongeren van Courcelles willen graag weg. “‘Maar ik kan een verhuizing niet betalen. Ik zit hier vast.’’’vatte de Vlaamse krant De Standaard gisteren de wanhoop samen. 

Veel actievoerders zijn niet alleen boos op de regering in Brussel maar ook op delen van de Vlaamse media die de problemen van de Franstaligen niet serieus genoeg zou nemen. Het protest van de Franse ‘gele hesjes’ had in die sfeer weinig moeite de grens over te gaan. Dezelfde problemen als die een aantal ‘vergeten’ Franse regio’s teisteren, spelen hier in het kwadraat. Het is de Waalse  variant op de gefrustreerde burgers in het midden van Amerika die op Donald Trump stemden. Ook rond Courcelles en Charleroi voelen de bewoners zich achtergesteld door de oplopende brandstofprijzen, de verhoogde belastingen in het algemeen en een groot verlies aan koopkracht dagelijks in hun portemonnaie. Verder zien ze hun regio inzakken, zeggen ze. Dorpen waar ooit acht slagerijen waren hebben er nu nog maar een en zelfs die is bijna failliet. Vooral jongeren voelen zich opgesloten in de misère, klinkt het op straat.

De betogers dreigen met meer acties. ,,We werken nog altijd aan het document dat we willen laten circuleren in de regio”, aldus woordvoerder Marc-Henri Jamain. ,,We plannen ook in de nabije toekomst andere acties in Namen en de omgeving, maar we willen daar op dit moment niet meer over kwijt.”

130 relschoppers opgepakt bij brandstofbetogingen in Frankrijk
Bij betogingen tegen hoge brandstofprijzen zijn gisteren in Parijs en andere steden in totaal 130 relschoppers opgepakt. Het groots aangekondigde protest van de ‘gele hesjes’ bracht zo’n 100.000 Fransen op straat. Het overgrote deel buiten Parijs. In de hoofdstad zelf kwamen volgens de politie ‘slechts’ 8.000 demonstranten opdagen.

Elders in Frankrijk verlopende demonstraties beduidend rustiger. In Toulouse, waar duizenden mensen op de been zijn, wordt de naam van de Franse president gescandeerd ‘Macron t’es foutu, les Français sont dans la rue’ (vrij vertaald: Macron je kunt wel inpakken, de Fransen zijn op straat’).

De tienduizenden ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) betogen tegen de hogere accijnzen op benzine en diesel die de Franse regering van president Macron doorvoert, naar eigen zeggen om het autogebruik terug te dringen. Volgens ‘de gele hesjes’ is het wéér een extra belasting die vooral mensen met lage inkomens treft.

Truckers zijn op hun hoede om in een oorlog te belanden. Een Nederlandse trucker kwam er deze week alsnog in terecht. Bekijk hieronder de beelden: 

Volledig scherm
De politie is al heel de week in verhoogde staat van paraatheid in bepaalde delen van Wallonië. © Photo News