Volledig scherm
© EPA

Opnieuw vertraging door extra controles bij Schiphol

De veiligheidscontroles die gisteren op en rond Schiphol werden gehouden, gaan ook vandaag door. ,,Na overleg tussen de verschillende diensten is besloten niet af te schalen", zei een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee zaterdagavond. Reizigers naar Schiphol wordt aangeraden op tijd te vertrekken. De controles leiden tot lange files.

Op de snelwegen rijdt het verkeer goed door, maar op de toegangsweg naar de luchthaven staat het vast, aldus de ANWB. Schiphol adviseert reizigers tijdig van huis te vertrekken, zodat ze niet in tijdsproblemen komen.

De controles begonnen nadat vrijdag een 'signaal' was binnengekomen dat past ,,binnen het landelijke dreigingsbeeld", liet de gemeente Haarlemmermeer eerder weten. Na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de marechaussee om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Driehoek
De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tot de controles besloten. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk.

Ze kan op dit moment niet concreter zijn welk 'signaal' aanleiding was voor de maatregelen. De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. Daarnaast is er een aantal onzichtbare maatregelen genomen. Het vliegverkeer zelf ondervindt geen vertraging door de maatregelen.

Op de A4 wordt elke auto gecontroleerd door medewerkers van de marechaussee, zo weet AT5. Ook op de luchthaven zelf worden reizigers extra gecontroleerd. Weggebruikers vanuit Amsterdam worden gedoseerd door de parallelbuis van de Schipholtunnel geleid. De VID adviseert vakantiegangers die een vlucht moeten halen voldoende tijd in te plannen.

Maatregelen
Volgens de gemeente past dit signaal ,,binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien''.

De extra controle komt niet al te best uit. Het was gisteren één van de drukste dagen ooit op de weg én op het vliegveld. In Frankrijk staat al honderden kilometers file door de vakantiedrukte. Vooralsnog lijken de vluchten vanaf Schiphol geen vertraging te ondervinden van de acties. ,,Alle vluchten vertrekken als gepland. Of er mensen hun vliegtuig gaan missen, kan ik op dit moment niet zeggen. Daar is nog geen duidelijk beeld van'', aldus een woordvoerster van de luchthaven.

Volledig scherm
© AD