Volledig scherm
Sydney Smeets (M), een van de advocaten van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven, laat in coffeeshop The Grass Company een delegatie van Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt. © ANP

Oprichter coffeeshops krijgt 20 jaar cel in Thailand

De Nederlander Johan van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf vanwege witwassen. Daar moet hij er volgens zijn Nederlandse advocaat Sidney Smeets twintig van uitzitten. Zijn vrouw werd wegens medeplichtigheid veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Volledig scherm
© anp

Van Laarhoven zit al ruim een jaar vast in Thailand, waar hij terechtstond voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company.

Smeets noemt de uitspraak onrechtvaardig. ,,Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen'', aldus de jurist.

De Thaise rechters hebben volgens Smeets weinig kennis van het Nederlandse gedoogbeleid. ,,We hebben het uitgelegd. De Thaise rechters hadden er weinig vragen over'', stelt de advocaat. De Nederlandse autoriteiten hebben volgens hem ,,onvolledige en onjuiste'' informatie gegeven over het softdrugsbeleid in Nederland.

Cannabis
De advocaten van de Nederlander laten in een verklaring weten dat hoger beroep voor de hand ligt. ,,De verkoop van cannabis is in Nederland toegestaan'', vindt zijn Thaise advocaat Suprawat Jaismut. ,,Hoe kan er dan sprake zijn van witwassen?"

Een hoger beroep kan volgens Smeets wel betekenen dat zijn cliënt langer in een Thaise cel zit. De advocaat wijst erop dat uitlevering aan Nederland alleen mogelijk is als geen juridische procedures meer lopen. ,,Misschien is het te prefereren dat hij zo snel mogelijk naar Nederland wordt overgeplaatst.''

Van Laarhoven heeft eerder aangegeven erg te lijden onder de barre omstandigheden waaronder hij in Thailand gevangen zit. Hij reageerde volgens Smeets ,,zeer emotioneel en uit het veld geslagen'' op de uitspraak.

De juristen wijzen er in de verklaring op dat hun cliënt nooit is veroordeeld in Nederland. ,,De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn nog open en voldoen aan alle regels van de overheid'', schrijven ze.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.