Volledig scherm
De overleden MediaMarkt-oprichter Erich Kellerhals en zijn vrouw Helga. © Getty Images

Oprichter MediaMarkt overleden

Erich Kellerhals, een van de oprichters van de elektronicaketen MediaMarkt is op 78-jarige leeftijd overleden. 

De Duitser stierf op Eerste Kerstdag, heeft zijn familie nu laten weten. 

Bijna veertig jaar geleden zette de ondernemer MediaMarkt op. Het legde hem geen windeieren. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schatte het vermogen van Kellermans op ruim twee miljard euro. Daarmee was hij een van de rijkste mensen van Duitsland.

Fietsen

De in het Beierse Ingolstad geboren Kellerhals begon in de jaren 60 met zijn vrouw Helga een handel in fietsen, oliekachels en televisietoestellen. In 1979 opende het echtpaar samen met de zakenman Leopold Stiefel in München de eerste MediaMarkt. De onderneming breidde zich in rap tempo uit. Nederland telt nu 49 vestigingen van de elektronicaketen. 

Kellerhals verdiende ook geld met de bouw van winkelcentra in onder meer München, Keulen en het Oostenrijkse Sankt Pölten.

Over zijn privéleven is verder weinig bekend. Kellerhals leefde een teruggetrokken bestaan. Hij heeft een zoon en een kleinkind en verscheen alleen in het openbaar bij de Salzburger Festspielen, een jaarlijks terugkerend muziekfestijn.

Eigendomsstrijd

Kellerhals voerde de afgelopen jaren een bittere eigendomsstrijd met de leiding van Metro AG, het moederbedrijf van MediaMarkt en elektronicaketen Saturn. Om de ruzie te beëindigen, besloot Metro-directeur Olaf Koch om het concern op te splitsen. MediaMarkt en Saturn zijn dit jaar grotendeels ondergebracht bij het nieuwe beursgenoteerde concern Ceconomy, dat ongeveer 22 miljard euro omzet en waar 65.000 mensen werken. De Nederlander Pieter Boone leidt het concern. Landgenoot Pieter Haas staat aan het hoofd van MediaMarkt en Saturn. 

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.