Onrusten nabij Hebron.
Volledig scherm
Onrusten nabij Hebron. © EPA

Oproer bij herdenking 'Catastrofe' Palestina

Palestijnen zijn woensdag in gevecht geraakt met Israëlische troepen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze protesteerden ter gelegenheid van 65 jaar Nakba (Catastrofe), toen in 1948 de stichting van Israël ervoor zorgde dat Palestijnen hun huis moesten verlaten en vluchteling werden.

Buiten een vluchtelingenkamp nabij Hebron en bij een gevangenis vlak bij Ramallah braken de schermutselingen uit. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Duizenden Palestijnen kwamen ook samen op het belangrijkste plein in Ramallah, de hoofdstad van Palestina. Ze hielden borden omhoog met namen van plaatsen die ontvolkt werden in 1948.

John Kerry, de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, gaat dinsdag naar de regio om de vredesbesprekingen tussen de twee partijen vlot te trekken.

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.
  2. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

    Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

    In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”