Volledig scherm
© twitter.com/aureliomancuso

Opschudding over antisemitische Anne Frank-stickers Lazio-fans

Fans van de Italiaanse voetbalclub SS Lazio hebben gisteren na het Serie A-duel met Cagliari stickers met daarop Anne Frank in een shirt van AS Roma verspreid. Lazio, waar vaker antisemitische incidenten voorkomen, deelt het Olympisch Stadion in Rome met de aartsrivaal.

Naast de Anne Frank-stickers werd er ook antisemitische graffiti op het stadion gevonden. Medewerkers hebben die vanochtend verwijderd. Woensdag speelt AS Roma, de voetbalclub van Kevin Strootman en Rick Karsdorp, in Stadio Olimpico de competitiewedstrijd tegen Crotone.

De Curva Nord, het vak waarin de fanatieke Lazio-supporters zitten, bleef gisteren leeg vanwege racistische spreekkoren tijdens het duel met Sassuolo op 1 oktober. De beruchte fans zijn bij Lazio, de club van Stefan de Vrij, op 5 november tegen Udinese ook niet welkom.

Geschokt

Een woordvoerder van de joodse gemeenschap reageerde vandaag geschokt. ,,Dit is geen voetbal meer, geen sport meer. Weg met de antisemieten’’, aldus Ruth Dureghello op Twitter.

De aanklager van de Italiaanse voetbalbond FIGC zei vandaag tegenover het persbureau ANSA zeer waarschijnlijk een onderzoek te starten na afloop van het incident. De Italiaanse politie is al met een onderzoek begonnen. 

Het is niet de eerste keer dat Anne Frank, die een dagboek schreef over het onderduiken in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, door Lazio-supporters in een AS Roma-shirt is gehesen. In 2013 gingen de foto’s ook rond. 

Op zaterdag 18 november treffen Lazio en AS Roma elkaar in de Derby della Capitale.