Volledig scherm
Voorlopig is er een tekort aan stierensperma. © Shutterstock

Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam. 

Waardoor de brand uitbrak bij de firma Yarram Herd Services, leverancier van stierenzaadcellen voor onder meer de regio Victoria, is nog onbekend. Zeker is wel, zo vertelde brandweercommandant Chris Loeschenkohl aan Australische media, dat de ravage ongekend groot is en het opruimen het tegenovergestelde van een fris klusje. ,,Je kunt je voorstellen wat er verspreid over het hele terrein lag. De schoonmaakbeurt, die nog lang zal gaan duren,  is met afstand ons smerigste en rommeligste karwei ooit.”

In de cryogene cilinders die als projectielen de lucht in schoten zaten ‘rietjes‘ met daarin zaadcellen van prijsstieren die al jaren een voorname rol spelen in fokprogramma's voor runderen. Eén cilinder voortplantingsmateriaal kost, afhankelijk van het type stier, tussen de 500 en 1000 Australische dollar (circa 310 en 620 euro). De afzonderlijke rietjes daarin doen tussen de 3,50 en bijna 60 euro. Volgens Loeschenkohl gingen zijn manschappen, toen ze bij de brand arriveerden, aanvankelijk aan de slag in doorsnee kledij. ,,Maar toen de cilinders weg begonnen te schieten en uit elkaar spatten, was vanwege de klodders extra bescherming noodzakelijk. Het ‘regende’ stierensperma.”

De totale vernietiging van Yarram Herd Services is een ramp voor de regionale veehouderij. Veel boeren uit de omgeving hadden het zaad van hun stieren bij de firma opgeslagen. ,,Dit betekent een enorme klap voor fokprogramma's”, aldus een aangeslagen boer uit de omgeving van de rampplek. ,,Een complete, zeer belangrijke industrie is verwoest.”

Schaars

Volgens Aaron Thomas, voorzitter van een veeteeltcommissie in de staat Victoria, had de brand niet op een slechter moment kunnen uitbreken. ,,We beginnen net met het kunstmatige inseminatieseizoen. Dan zijn aanzienlijke hoeveelheden stierensperma nodig om koeien te bevruchten. Dat hele proces is nu even tot stilstand gekomen en zal uitmonden in een drama voor boeren die het toch al zwaar hebben vanwege de aanhoudende droogte waardoor gras schaars is.” Op sociale media worden de gevolgen van het drama getrakteerd op ietwat schuine woorden. ‘De stieren krijgen het de komende tijd druk...’, schrijft iemand.

De brandweer en politie buigen zich de komende tijd over de oorzaak van de brand die Yarram Herd Services compleet in de as legde. ,,Er is niets meer van over”, aldus brandweercommandant Loeschenkohl. Het schoonmaken van het terrein gaat naar verwachting nog enkele dagen duren. Bij het blussen van de vuurzee, waarbij behalve de cilinders en rietjes ook nog gastanks met daarin onder meer vloeibare stikstof ontploften, waren volgens Loeschenkohl tien brandweerlieden betrokken. Die zijn na hun gore klus direct onder de douche gesprongen en hun uniformen zijn grondig gewassen. Boeren in de omgeving beraden zich momenteel op alternatieven om hun veestapels op peil te houden. 

Volledig scherm
Een cryogene cilinder met daarin rietjes met bevroren zaad. © Shutterstock
Volledig scherm
De vaten (foto ter illustratie). © Shutterstock
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.