Volledig scherm
© ANP

Opsporingscrisis op de Antillen schokt Kamer

De Antillen kampen met een opsporingscrisis waardoor belangrijke onderzoeken gehinderd zijn. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. Kamerleden zijn boos dat ministers Grapperhaus en Ollongren de kwestie hebben verzwegen.

Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) vecht op de Antillen tegen zware drugscriminelen en corruptie. Maar met de komst van een nieuwe teamchef belandt het RST in 2016 in een crisis die tot vandaag voelbaar is. Rechercheurs voelen zich onveilig, er ontstaat een angstcultuur en relaties met plaatselijke politiekorpsen vertroebelen. Dat blijkt uit politiedocumenten en gesprekken van deze krant met ingewijden.

Door de crisis zijn belangrijke onderzoeken gehinderd. Zo wilde het politiekorps van Curaçao niet meer samen met het RST optrekken in het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de moord op politicus Helmin Wiels.

Weinig empathisch

Teamchef Martine Vis (49) is afgelopen maand in overleg met Justitie en Veiligheid opgestapt. Volgens een rapport van twee vertrouwenspersonen werd haar gedrag benoemd als ‘onduidelijk, grillig en weinig empathisch’. ,,Mensen binnen het team zijn onnodig beschadigd”, zegt een betrokkene. ,,Ik spreek nog dagelijks mensen die er last van hebben.”

Kamerleden zijn boos dat ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en veiligheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hen niet hebben ingelicht. ,,Het RST is keihard nodig voor de rechtstaat op Aruba, Curaçao en Sint Maarten”, zegt VVD-Kamerlid André Bosman. ,,Daarom mag het team niet gehinderd worden door interne strubbelingen.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt ‘onder de indruk’ te zijn van de problemen. ,,Waarom moet de Kamer hier achter komen via klokkenluiders en journalisten?” Van Raak wil weten in hoeverre operaties hinder hebben ondervonden. ,,De moord op Helmin Wiels hangt nog als een schaduw over Curaçao. Het is van het grootste belang dat die zaak snel wordt opgelost.”

Op initiatief van Van Raak en Bosman kreeg het RST er miljoenen euro’s bij om de banden tussen de onderwereld en de politie te onderzoeken.

Lees ook: Crisis op de Antillen: bonje tussen opsporingsdiensten (Premium)