Volledig scherm
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. © anp

Opstelten staat uitlevering 'terrorist' aan VS toe

UpdateMinister Ivo Opstelten heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. aan de Verenigde Staten. Dat staat in een brief van de bewindsman aan het Openbaar Ministerie. Sabir K. gaat zijn op handen zijnde uitlevering in een kort geding aanvechten.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde het besluit vrijdag. 'Er is een uitleveringsverzoek geweest. We hebben een verdrag met de VS en er zijn geen gronden om het verzoek te weigeren.'

Kort geding
K. gaat de goedkeuring voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten in een kort geding aanvechten bij de rechter. Volgens zijn advocaat André Seebregts loopt K. een groot risico om in de VS te worden behandeld op 'een manier die in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens'.

Seebregts wijst nadrukkelijk op de manier waarop de laatste terreurverdachte die door Nederland werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten, daar is behandeld. 'Deze Wesam al Delaema werd in de gevangenis in Washington onder zulke erbarmelijke omstandigheden vastgehouden dat de rechtbank Rotterdam zijn straf na terugkomst in Nederland aanzienlijk heeft ingekort.'

Al Delaema zat in de beruchte DC Jail, op slechts een paar kilometer van het Witte Huis. Daar werd hij volgens eigen zeggen lange tijd geïsoleerd onder de grond opgesloten. Daar zag hij het eerste half jaar nooit daglicht en werd hij naar eigen zeggen gemarteld. Zo werd zijn cel onder water gezet en ging regelmatig lange tijd het brandalarm aan, waardoor slapen onmogelijk was.

Post-traumatisch stress syndroom
'Verder heeft Sabir een post traumatisch stress syndroom opgelopen tijdens zijn gevangenschap in Pakistan, waar de Amerikanen mogelijk de hand in hebben gehad. Die is niet redelijk te behandelen in de Amerikaanse gevangenis', meent de raadsman. 'Er zijn zoveel aanwijzingen dat de Amerikanen betrokken zijn geweest bij de martelingen die mijn cliënt in de gevangenis in Pakistan heeft moeten doorstaan, dat de minister die eerst moet onderzoeken om een goed oordeel te kunnen vellen', benadrukt Seebregts.

'Want als dat inderdaad het geval is, mag mijn cliënt ook om die reden niet aan de VS worden overgedragen. Dan heeft Amerika al hun rechten op uitlevering verspeeld.' Voor de Hoge Raad was dat laatste argument geen juridische reden om voor de uitlevering te gaan liggen.

Al-Qaeda
De Verenigde Staten willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie Al-Qaeda van de inmiddels gedode Osama bin Laden. K. heeft volgens de Amerikanen een plan gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse militaire basis in 2010.

Drie jaar eerder zou hij met handlangers in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt om een aanval te kunnen uitvoeren.

De terrorismeverdachte werd in 2010 opgepakt in Pakistan en acht maanden lang op geheime locaties vastgehouden, zo zegt hij zelf. Daar zou hij zijn onderworpen aan schijnexecuties, veelvuldig zijn geslagen tijdens verhoren, langdurig in de kou hebben verbleven en in onhygiënische omstandigheden hebben geleefd.

In april vorig jaar zette Pakistan hem op het vliegtuig naar Nederland. Daar hielden de autoriteiten hem aan. Er lag al ruim drie maanden een arrestatiebevel van de Amerikanen.