Volledig scherm
Een stemmer in Tel Aviv, vandaag. © reuters

Opvallend hoge opkomst verkiezingen Israël

De opkomst bij de Israëlische parlementsverkiezingen van dinsdag lijkt de hoogste te worden sinds de verkiezingen van 1999. Aan het begin van de avond had al 55,5 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is het hoogste aantal kiezers om die tijd geregistreerd sinds 1999, melden de autoriteiten. De stembureaus sluiten om 21.00 uur onze tijd.

In kringen van de radicaal rechtse regeringspartij Likud van premier Benjamin Netanyahu, wordt gevreesd dat de hoge opkomst slecht nieuws betekent. Minister van Onderwijs Gideon Sar (Likud) zei dat 'zijn partij bezorgd is over de hoge opkomst die is waargenomen in zones waar links doorgaans goed scoort'. In 1999 werd Netanyahu, die toen voor het eerst premier was, verslagen door de centrumlinkse Arbeidspartij.

Centrumkandidate Tzipi Livni zei erg optimistisch te zijn. De verkiezingsdag deed haar denken aan de massale protesten tegen het economische beleid van Netanyahu in de zomer van 2011. De aanvoerster van de Arbeidspartij, Shelly Yachimovich, zei vanmiddag dat 'Netanyahu nog verslagen kan worden als de opkomst hoog is'.

In peilingen lijkt links of centrumlinks Israël iets in te lopen op de rechtse en ultrarechtse partijen die samen op winst staan.