Volledig scherm
Asielzoekers bij de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel. © anp

Opvang asielzoekers levert Cranendonck miljoen op

Kun je winst uit de opvang van vluchtelingen gebruiken om een gat in de gemeentebegroting te dichten? De gemeente Cranendonck vindt van wel.

In 2015 houdt Cranendonck bijna een miljoen euro over aan de opvang van asielzoekers. Dat wordt nu gebruikt om het gat in de begroting te dichten dat ontstond door het niet doorgaan van Hof van Cranendonck, een nieuw te bouwen trefpunt op het landgoed met dezelfde naam als de Brabantse gemeente.

Goedkoper
Gemeenten krijgen vaste bedragen van het Rijk voor het in orde maken van onderwijsfaciliteiten voor vluchtelingen. Omdat in de voormalige legerbasis in Budel al veel voorzieningen aanwezig waren, vallen de kosten voor de gemeente zo'n 6 ton goedkoper uit.

Daarnaast vallen ook de algemene kosten voor opvang lager uit dan de uitkering die zij daarvoor van het rijk krijgen. Onder die uitgaven worden zaken als de inhuur van tolken en externe (administratieve) ondersteuning verstaan maar ook kosten voor het voortgezet onderwijs. De in totaal 950.000 euro komt ten goede aan de gemeentekas.

Quote

Dat het mogelijk is dat we op die manier verdienen aan vluchtelin­gen is eigenlijk te gek voor woorden

Raadslid Ton Rijnbeek (PvdA)
Quote

Als we aan de eis voor goede opvang voldoen en we houden daarbij geld over, dan is dat alleen maar goed

Wethouder Jan van Tulden (Cranendonck Actief)

Logisch
Raadslid Ton Rijnbeek (PvdA) is kritisch over de gang van zaken. ,,In plaats van dat we tegen het rijk zeggen 'we hebben het geld niet nodig', steken we het met enkele slimmigheidjes in onze eigen kas. Dat het mogelijk is dat we op die manier verdienen aan vluchtelingen is eigenlijk te gek voor woorden", aldus het raadslid. Bijval krijgt hij niet in de raad.

Wethouder Jan van Tulden (Cranendonck Actief) vindt het niet meer dan normaal dat het bedrag binnen de gemeentegrenzen blijft. ,,Wij zorgen voor goede opvang en krijgen daarvoor geld van het rijk. Als we aan de eis voor goede opvang voldoen en we houden daarbij geld over, dan is dat alleen maar goed."

,,Het alternatief zou zijn dat we de OZB zouden moeten verhogen. Bovendien komt het geld ten goede aan voorzieningen in de gemeente. De inwoners betalen daar belasting voor, asielzoekers niet." Wethouder Van Tulden begrijpt dat wel. ,,Veel inwoners denken dat vluchtelingopvang de gemeente veel geld kost, maar dat klopt niet. Het wordt allemaal door het COA gefinancierd."

Bekijk hieronder de taakstellingen van nog te huisvesten asielzoekers per gemeente in 2015 en 2016. Zoek op jouw gemeente of tik erop op de kaart voor meer gegevens. Bekijk onderstaande figuur hier in een groter formaat.