Volledig scherm
Bij Humanitas De Steenplaats komen tien gepeste homoseksuele asielzoekers aan.

Opvang homoseksuele vluchteling bij Humanitas

Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar particulieren een groep homoseksuele vluchtelingen opvangen. Tien asielzoekers, die stellen dat zij gediscrimineerd, bedreigd en mishandeld werden in de noodopvang, verhuisden gisteren naar een oud verzorgingshuis van Humanitas op Rotterdam-Zuid.

De verhuizing is tegen de zin van het Rotterdamse gemeentebestuur en het COA, die vinden dat de opvang van aparte groepen 'onwenselijk is'. ,,Het isoleren van slachtoffers van wantoestanden in de opvang is niet de oplossing,'' meent het college. De verdachten van deze misdrijven zouden vervolgd moeten worden. De particuliere opvang is echter niet verboden.

Humanitas kiest er echter bewust voor de groep lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender vluchtelingen uit onder meer Syrië, Irak en Iran een veilige plek te bieden. ,,Het is een adempauze van drie maanden, waarna ze weer verder kunnen gaan met hun asielprocedure,'' zegt Gijsbert van Herk, voorzitter van de Raad van Bestuur. Om dit mogelijk te maken vraagt de zorginstelling 'niet de normale huurprijs'.

Verder neemt de actiegroep LGTB Asylum Support de kosten op zich. Dankzij meerdere giften, onder welke één hele grote, krijgen de asielzoekers wekelijks een bedrag om van te leven.