Opvarenden ‘mazelenschip’ ook in Curaçao niet van boord, overheid roept op tot vaccineren

videoCuraçao roept ouders op om te controleren of hun kinderen alle vaccinaties tegen mazelen hebben gehad. De oproep is een gevolg van de aandacht voor het Scientology-cruiseschip Freewinds, waarvan een bemanningslid de mazelen heeft. De driehonderd opvarenden mogen nog steeds niet van boord.

De Freewinds vertrok zondag uit Curaçao en een dag later werd het schip onder quarantaine geplaatst in Saint Lucia, nadat een bloedonderzoek bevestigde dat een vrouwelijk bemanningslid de mazelen had. Bemanning en passagiers, in totaal zo’n driehonderd, mochten het schip niet verlaten. Vandaag legde het weer aan in de haven van Curaçao, de vaste basis van het cruiseschip.

Volgens de overheid zullen de opvarenden volgens internationale regels worden gecontroleerd, voordat ze van het schip af mogen. De gezondheidsdienst wil bijvoorbeeld weten wie er wel en niet is gevaccineerd of de ziekte eerder heeft gehad. ,,Op basis daarvan kunnen we ervoor zorgen dat alleen de mensen van boord gaan die geen risico vormen’’, zegt Gerstenbluth tegen het Antilliaans Dagblad.

Zo moet worden voorkomen dat de mensen die zonder dat ze het weten besmet zijn (de ziekte openbaart zich pas na één tot twee weken, red.) op het vliegtuig stappen en het virus over de wereld verspreiden.

Melden bij GGD

Iedereen die vorige week op het schip is geweest, moet zich bij de GGD melden. De overheid op Curaçao laat weten dat van de bevolking niet alleen kinderen, maar ook volwassenen die opnieuw een vaccinatie willen krijgen er eenvoudig een kunnen halen.

Volledig scherm
De Freewinds in de haven van Curaçao © AP
Volledig scherm
© AFP
  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”