Volledig scherm
© REUTERS

Opvarenden toeristenboot Hawaii gewond door 'lavabom'

Zeker 23 opvarenden van een rondvaartboot zijn gewond geraakt toen een grote klont hete lava uit het water omhoogschoot en door het dak op het vaartuig terecht kwam. Het is het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea op Hawaii, zegt de brandweer.

Vier gewonden, onder wie een vrouw van in de twintig met een gebroken dijbeen, moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis, liet de brandweercommandant weten. De anderen werden verzorgd in een lokaal medisch centrum of door de brandweer. 

Sinds mei is het al onrustig op Hawaii rond de vulkaan Kilauea. Door de uitbarsting zijn zo'n zeshonderd huizen verwoest op het eiland. De autoriteiten hebben ongeveer 2500 mensen geëvacueerd.

De lavabrokstukken hebben een groot gat geboord in het dak van de boot. Ook een deel van de balustrade is beschadigd. De boot is terug naar de haven gevaren, waar de gewonden meteen opgevangen werden.

Volledig scherm
De lavabrokstukken hebben een groot gat geboord in het dak van de boot. © EPA

Toeristenboot

De toeristenboot zou van het bedrijf 'Lava Ocean Tours Big Island' zijn. Het bedrijf neemt toeristen mee op een boottochtje langs de kustlijn om te kunnen zien hoe de lava in de zee stroomt. 

De vulkaan Kilauea is begin mei uitgebarsten, maar spuwt nu nog steeds lava over het Hawaïaanse eiland Big Island. 

Volledig scherm
© AP