Volledig scherm
Hopes jong overleefde de reddingsactie niet en stierf door uitdroging en honger. © Sumatraans ministerie van Landbouw

Orang-oetanjong sterft van honger nadat moeder met kogels wordt verminkt

Natuurbeschermers op Noord-Sumatra hebben zondag een zwaargewonde orang-oetan en haar ondervoede jong gered van een palmolieplantage in Atjeh. Het vrouwtje bleek door plantagewerkers te zijn beschoten met een luchtdrukgeweer en had 74 kogeltjes in haar lichaam. Ook was de moeder meermalen gestoken, haar armen en benen waren op diverse plaatsen gebroken en ze was haar zicht kwijt. 

Volledig scherm
Een dierenarts trof 74 luchtdrukkogeltjes in het apenlijf aan. © SOCP


Het ongeveer een maand oude jong, dat door haar verminkte moeder niet kon worden gevoed, overleefde de reddingsactie niet. Het mensaapje overleed op weg van het dorpje Bunga Tanjung naar een opvangcentrum van het Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP) op het Indonesische eiland. De hulporganisatie zegt dat de toestand van de apenmoeder, die de naam Hope heeft gekregen, kritiek is.

Een dierenarts die zich over Hope bekommert, trof 74 luchtdrukkogeltjes in de orang-oetan aan. Grote delen van haar lichaam vertoonden snijwonden en ook haar ogen waren zwaar beschadigd. ,,De ogen van de moederaap waren er slecht aan toen door luchtdrukkogeltjes’’, aldus Yenny Saraswati tegen de Jakarta Post. ,,We hebben moeten besluiten haar ogen te verwijderen’’. 

Drie dagen opgejaagd

Volledig scherm
De zwaargewonde apenmoeder werd beschoten en gestoken, waardoor ze blind raakte. © SOCP

Volgens de arts is het jong overleden door uitdroging en ondervoeding. Het plantagepersoneel had moeder en kind drie dagen opgejaagd, weet de krant. ,,De moeder kon geen voedsel vinden voor haar jong, omdat ze tijdens de achtervolging zelf gewond was geraakt.’’ Hopes baby werd begraven nabij een quarantainecentrum voor orang-oetans in de plaats Sibolangit. 

De in Medan gevestigde milieuorganisatie Yayasan Ekosistem Lestari heeft aangegeven de zorg voor de gewonde apenmoeder op zich te nemen. Dierendokter Saraswati zegt dat ongeveer 30-jarige mensaap wordt overgebracht naar Orangutan Haven van SOCP, een veilige thuishaven voor orang-oetans die niet meer in het wild uitgezet kunnen worden. 

Orang-oetans zijn een beschermde diersoort, die slechts nog op bepaalde plaatsen op Sumatra en Kalimantan voorkomt. De populatie neemt zienderogen af door stroperij en het verdwijnen van hun habitat. Door het kappen van oerwoud ten behoeve van landbouwgrond vallen de apen regelmatig ten prooi aan mensen. De autoriteiten onderzoeken de zaak. Ook wordt het bezit van luchtdrukgeweren aan banden gelegd.

Volledig scherm
Hope werd geopereerd in het opvangcentrum, maar haar toestand blijft kritiek. © SOCP