Volledig scherm
Een beeld van het terracottaleger. Inzet: het koninklijke gezin. © ANP

Oranjes op vakantie in China voorafgaand aan staatsbezoek

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsesjes zijn al dagen voor een privévakantie in China. Vooruitlopend op het staatsbezoek zijn ze afgelopen weekend al afgereisd. Goed ingevoerde bronnen bevestigen dit.

Quote

Als de koning privé en werk vermengt in een land waar wat aan de hand is, moet hij met meel in de mond praten over mensenrech­ten.

Harry van Bommel - SP

Poll

De Koning mag vakantie vieren in China voordat hij mensenrechten aankaart

  • Ja hoor, waarom niet (71%)
  • Nee, dat is niet goed voor zijn betoog, maakt zijn positie zwak (29%)
415 stemmen

De Oranjes reisden vorig weekend af, juist op de dag dat Amnesty International een aan de koning gerichte campagne over de mensenrechten in China begon. In een reactie stelt Amnesty: ,,Wij hopen dat de koning in de beperkte ruimte die hij heeft de mensenrechten aansnijdt.''

Oppositie
De oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de privétrip gekoppeld aan het bezoek namens Nederland. Harry van Bommel (SP): ,,Als de koning privé en werk vermengt in een land waar wat aan de hand is, moet hij met meel in de mond praten over mensenrechten.''

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet bevestigen dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsesjes al in China zijn voor een vakantie. De dienst doet nooit mededelingen over privé-aangelegenheden van de Oranjes. Ook de Nederlandse ambassade in de Chinese hoofdstad Peking zegt van niets te weten. Maar een ingewijde meldt dat het gezin van de koning onder meer naar het Terracottaleger in Xi'an gaat. Dat zijn 9099 beeldjes die de eerste Chinese keizer mee het graf in nam.

Quote

Als er eerst foto's van een lachend koninklijk gezin op de Chinese Muur verschij­nen en bij het staatsban­ket, versterkt dat de Nederland­se positie niet.

Sjoerd Sjoerdsma - D66

Behalve SP'er Van Bommel toont ook Sjoerd Sjoerdsma (D66) zich ongelukkig met de privétrip van de koning en zijn gezin. ,,Het haalt een groot deel van de kracht weg van zijn betoog over mensenrechten als hij eerst vakantie viert in dat land. Als er eerst foto's van een lachend koninklijk gezin op de Chinese Muur verschijnen en bij het staatsbanket, versterkt dat de Nederlandse positie niet.''

De Chinese advocaat Teng Biao doet in het nieuwe spotje van Amnesty International een oproep aan de koning. Hij hoopt dat Willem-Alexander de Chinese machthebbers zal onderhouden over de mensenrechten. Zo zijn volgens Amnesty afgelopen zomer 245 advocaten en vreedzame activisten slachtoffer geworden van nieuwe repressieve acties. Teng Biao verwijst daarbij naar de recente VN-speech van de koning.

Enkele weken geleden zei Willem-Alexander in New York dat 'iedereen die voor gerechtigheid strijdt, op steun van Nederland kan rekenen'.

Staatsbezoek
Als zondagmiddag het staatsbezoek begint, zullen Willem-Alexander en Máxima zonder jetlag uitgerust 5 dagen door China reizen met een handelsdelegatie van 250 man en een kleine veertig Nederlandse journalisten. Zij ontmoeten maandag aan het einde van de middag president Xi Jinping in Peking. Daar zal Willem-Alexander volgens diplomatieke bronnen tijdens het staatsbanket de mensenrechtensituatie in China aansnijden.

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane kunnen probleemloos mee naar China omdat zij herfstvakantie hebben. Aan de vooravond van het officiële staatsbezoek zullen de prinsessen weer onder begeleiding terugvliegen naar Amsterdam. Maandag zal Amalia na haar eerste 6 weken op het christelijk Sorgvliet Gymnasium weer les krijgen in Den Haag. Haar zusjes Alexia en Ariane gaan maandag weer naar de Bloemcampschool in Wassenaar.