Volledig scherm
De Duitse kinderen worden opgevangen na de ravage door het noodweer in Saint-Julien-de-Peyrolas. © AFP

Organisatie moet ondergelopen Duits jeugdkamp in Frankrijk afbreken

De Franse justitie heeft de organisatie van een Duits jeugdkamp dat donderdag door een overstroming werd getroffen in staat van beschuldiging gesteld. Justitie stelt dat de twee mannen het leven van de 120 kinderen in gevaar hebben gebracht.

Hun camping in Saint-Julien-de-Peyrolas in de regio Gard was illegaal en de twee wisten dat het wassende water op die plek gevaarlijk kan zijn. Een andere zeventigjarige begeleider is nog steeds vermist. 

De burgemeester zou de leiding hebben gewaarschuwd alert te zijn op waterpeil van de rivier. Hij stapte zelfs naar de rechter en in de 48 uur voor het drama werden de verantwoordelijken nog eens gewezen op het gevaar.

Een van de twee mannen heeft korte tijd in de cel gezeten. De twee mogen Gard niet verlaten zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt. Het kampement moet binnen twee weken worden afgebroken.

De leden van de jeugdvereniging uit Leverkussen zijn vandaag teruggekeerd in Duitsland. De gemeente Saint-Julien-de-Peyrolas heeft sinds vorig jaar een geschil met de vereniging uit Leverkusen. Die wordt ervan beschuldigd zich niet te houden aan de stedenbouwkundige plannen. 

Volledig scherm
Agenten op een camping in Saint-Julien-de-Peyrolas. © AP
Volledig scherm
Een ravage op een camping in Saint-Julien-de-Peyrolas. © AP
  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.