Volledig scherm
Orkaan Irma op weg naar het Caribisch gebied. © EPA

Orkaan Irma bereikt Caribische eilanden

De zwaarste orkaan in jaren in het Caribisch gebied is vanochtend vroeg aangekomen bij de eerste eilanden. Orkaan Irma bereikt eerst Barbuda en trekt vervolgens langs de bovenwindse eilanden, waaronder Sint Maarten.

Volledig scherm
Donkere wolken boven Puerto Rico. © EPA

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) haalt de storm windsnelheden tot 295 kilometer per uur. Irma is ingeschaald als een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand uitgeroepen voor Amerikaanse territoria die op de route van de storm liggen, zoals de staat Florida en de Maagdeneilanden. Het uitroepen van de noodtoestand maakt het mogelijk bijkomende hulp vrij te maken. Ook in Puerto Rico geldt de noodtoestand.

De inwoners van Puerto Rico leggen de laatste hand aan de voorbereidingen voor de komst van de orkaan. Meteorologen gaan ervan uit dat de storm langs het noorden van de stad Fajardo en de kleine eilanden Culebra en Viegues zal passeren. Die eilanden bevinden zich in het uiterste oosten van Puerto Rico en tellen 3,5 miljoen inwoners. Gouverneur Ricardo Rossello Nevares heeft tijdelijke onderkomens laten openen en medische bijstand gevraagd aan de Amerikaanse autoriteiten. Ook roept hij de bevolking op zorg te dragen voor buren die nood zouden hebben aan bijstand, in het bijzonder oudere mensen.