Volledig scherm
Omgevallen bomen in Florida. © Getty Images

Orkaan Matthew maakt vier slachtoffers in Florida

Orkaan Matthew heeft in de Amerikaanse staat Florida aan vier mensen het leven gekost. Dat heeft de Rick Scott, de gouverneur van de staat, bekendgemaakt. Eén van de slachtoffers werd getroffen door een vallende boom. Over de andere doden is nog geen informatie vrijgegeven.

Meer dan een kwart miljoen mensen zouden zonder stroom zitten. Volgens Scott zijn zo'n 23.000 mensen voor de orkaan op de vlucht geslagen. Dat meldt CNN. Vooral rond de stad Jacksonville is de situatie kritiek. Het water staat er als gevolg van de storm veel hoger dan normaal. 'De overstroming rond Jacksonville kan nog dagen duren', aldus de gouverneur. Aan de kust wordt gewaarschuwd voor hoge golven.

President Barack Obama kondigde eerder al de noodtoestand af in Florida. In de staten South Carolina en Georgia zijn mensen opgeroepen een veilig onderkomen te zoeken.

Intussen is het aantal doden in Haïti volgens lokale autoriteiten opgelopen tot 877. Inmiddels is duidelijk dat in afgelegen dorpen zeker 175 mensen om het leven zijn gekomen.

De ravage door de storm is enorm. Tienduizenden Haïtianen zijn dakloos geworden en op sommige plaatsten is cholera uitgebroken. Volgens de autoriteiten zitten nog ruim 61.000 mensen in opvangcentra.

Klinieken op het platteland hebben de handen vol aan gewonden die soms al dagen rondlopen met gebroken botten of ander letsel. Doordat wegen onder water zijn gelopen, hebben hulpverleners grote moeite sommige plaatsen te bereiken. Telefoonverkeer is onmogelijk.

Inwoners zijn daardoor vooral op elkaar aangewezen voor hulp. 'Mijn huis was niet verwoest, dus ik vang mensen op. Het is net een tijdelijk opvangcentrum', zegt Bellony Amazan uit de plaats Cavaillon, waar zeker twaalf doden te betreuren zijn. De burgemeester van de agrarische gemeente Chantal meldde 86 dodelijke slachtoffers. De meesten kwamen om doordat hun huis instortte, al dan niet door omgewaaide bomen. Twintig mensen worden nog vermist.

  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
    Update

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.