Volledig scherm
Met een bootje worden inwoners van New Bern in North Carolina in veiligheid gebracht. © AFP

‘Orkanen krachtiger en natter door opwarming aarde'

UPDATEDe opwarming van de aarde is niet de oorzaak van monsterstormen als Florence en Manghkut, maar door de klimaatveranderingen worden orkanen wel steeds krachtiger en vooral natter.

Een stijgende zeespiegel, waardoor de opstuwing vanuit zee nog heftiger wordt. Stormen die langer op hun plaats blijven en een ware zondvloed aan regen laten vallen. De zeventien wetenschappers die Associated Press raadpleegde schetsen geen vrolijk beeld.

Een paar experts blijven voorzichtig met de koppeling tussen het broeikaseffect en de orkanen, maar de meeste wetenschappers zien duidelijk de hand van de mens in de zondvloed die Florence veroorzaakt. Op sommige plaatsen in North Carolina is al 60 centimeter regen gevallen en het blijft heel het weekeinde nog regen. De orkaan is 645 kilometer in doorsnee, dat is grofweg de afstand van Groningen naar Parijs.

Slachtoffers

Mangkhut in Azië is een orkaan van de vijfde categorie en zo sterk dat er zelfs auto's opgetild kunnen worden. Vanochtend eiste het noodweer op de Filipijnen de eerste drie slachtoffers.  De lokale autoriteiten waarschuwen voor modderstromen en overstromingen door de grote hoeveelheid regen die valt. Rivieren kunnen makkelijk buiten de oevers treden.

De tyfoon verlaat in de loop van de ochtend het grootste eiland van het land, Luzon, waar de helft van de 105 miljoen Filipijnen wonen. De schade is enorm, bijna alle gebouwen zijn beschadigd. De windsnelheden op het eiland lopen op tot 330 kilometer per uur. Het is de zwaarste storm van 2018. Mangkhut, die op de Filipijnen Ompong wordt genoemd, trekt richting Hongkong.

,,Er komen niet meer orkanen, maar ze worden wel heviger met meer neerslag’’, zegt ook Diana Woei van Weerplaza. De kans dat Nederland ooit zo’n zware orkaan krijgt is heel klein. ,,Wij hebben hier niet van die hoge zeewatertemperaturen’’, zegt weervrouw Woei. 

Nazomerweer

Quote

De hoeveel­heid water die uit orkanen komt, is zeker de meest robuuste koppeling die we hebben

Jim Kossin, Klimaatwetenschapper

,,Hier krijgen we hooguit te maken met de restanten van orkanen in de vorm van zware stormen met windkracht 10 of 11. Het Verenigd Koninkrijk krijgt deze week een staartje van orkaan Heleen over zich heen. Dat leidt bij ons juist weer tot mooi nazomerweer doordat er een zuidelijke luchtstroom ontstaat.''

Orkanen ontstaan noordelijk van de evenaar in Azië en het Caribisch gebied. Vervolgens volgen ze de golfstromen. Zo krijgt de oostkust van de Verenigde Staten ermee te maken. Hoe warmer de lucht wordt hoe meer water er wordt vastgehouden.

Robuuste koppeling

,,De hoeveelheid water die uit orkanen komt, is zeker de meest robuuste koppeling die we hebben’’, zegt klimaatwetenschapper Jim Kossin. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat de klimaatverandering de oceaan zodanig heeft verwarmd dat de intense regenval van de orkaan destructiever is dan zonder opwarming van de aarde’’, zei Weather Underground Meteorology Director Jeff Masters, een voormalige orkaanjager over Florence.

Een studie van Kossin eerder dit jaar toonde aan dat tropische cyclonen - een categorie die orkanen en tyfonen omvat - langzamer gaan en zelfs tot stilstand komen. Ook Florence beweegt tergend langzaam waardoor er lokaal heel veel regen valt. De verwachting is dat de orkaan voor 1 meter neerslag zorgt.

  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.