Oud-bokser Rudi Lubbers bloeit op nu zijn zoon bij hem is

VIDEO & UpdateOud-bokser Rudi Lubbers bloeit zienderogen op nu zijn zoon Marco er is en hij weer een gezonde warme maaltijd eet.

De aandacht vanuit Nederland doet hem zichtbaar goed. Lubbers zit met zijn zoon Marco in het enige restaurant dat het Bulgaarse dorpje Kosharitsa (niet ver van de Zwarte Zee) rijk is. Hij prikt in zijn salade. Zijn baard is getrimd. Hij heeft schone kleren aan. ,,Doe rustig aan’’, zegt hij relaxt. ,,Eerst even eten.’’

Hij is heel moe, vertelt de 73-jarige oud-bokskampioen. De afgelopen tijd heeft hij een van de zwaarste gevechten uit zijn leven gevoerd. Hij en zijn vrouw Ria moesten de winter doorbrengen in een vervallen oud bestelbusje langs een landweggetje op een kilometer van het dorp. Zijn vrouw ging daardoor hard achteruit. De hulp uit Nederland kwam net op tijd. Ria werd in allerijl in het ziekenhuis opgenomen, onderkoeld en ondervoed na een langdurig verblijf in het wrak van een bestelbusje. Lubbers en zijn vrouw woonden noodgedwongen in het autowrak nadat ze hun appartement waren uitgezet. Ze hadden de zorg voor een groep zwerfhonden.

Het gaat nog steeds niet goed met  Ria. Ze is buiten levensgevaar, maar de gezondheid van de 74-jarige vrouw heeft geleden onder de Bulgaarse winter. Er is behalve familie van Rudi, óók familie van haar naar Kosharitsa gekomen. De vrouw ligt in het ziekenhuis van Burgas, 40 kilometer verderop. De Nederlandse ambassade regelt medische hulp voor Ria om er zeker van te zijn dat het haar op dat vlak aan niets ontbreekt.

Alarm

Lubbers slaapt ondertussen voor even in het buitenhuis - een appartement - van Nederlander Arie Grinsven, die in Bulgarije woont. Hij bood zijn hulp aan toen hij hoorde over het lot van de beroemde sportman. Toen Grinsven afgelopen week op bezoek ging bij Lubbers, zag hij hoe slecht de situatie was en sloeg alarm. Daarna kwam de hulp op gang. De kleding die Rudi nu draagt, is ook van Grinsven.

Behalve over zijn vrouw maakt Rudi zich ook zorgen over zijn vier honden die nog bij het busje zijn. ,,Ik ga morgen hondenvoer halen en naar ze toe,” zegt hij in het restaurant.

Hoewel Lubbers herhaalt dat hij ‘best terug wil naar Nederland’, zegt hij ook: ,,Niet zonder m’n honden. Die zijn mijn alles.”

Wat de toekomst gaat brengen is sowieso onduidelijk. Dat hangt ook af van zijn vrouw Ria en ‘wat de instanties voor hem kunnen doen’. Dat hij ineens weer een BN’er is, een held, vindt hij mooi maar ook ‘best inspannend’. Hoe dan ook, het gaat beter met de man die ooit Muhammad Ali weerstond en ook deze beproeving gaat overleven. Ook Marco is moe, van al die belletjes en aandacht de hele dag, hoe goedbedoeld ook. Hij wist niet dat het zó slecht ging met zijn pa, die hij ook nog eens tijdenlang niet kon bereiken. Anders was hij echt wel eerder afgereisd naar Bulgarije.

Honden

Een kilometer buiten het dorp staat het busje waar Rudi Lubbers en zijn vrouw tijdenlang moesten wonen. Een vuilnisbelt is het. De schuifdeur is eruit gevallen en leunt tegen de zijkant. Een blik in het busje laat zien hoe moeilijk de oud-kampioen en zijn vrouw het gehad moeten hebben. De oude Volkswagen bood nauwelijks bescherming tegen de elementen. Rudi's busje is overigens nog niet helemaal verlaten. Vier van zijn honden houden de wacht. Het verhaal gaat dat juist de honden Ria de laatste tijd warm hebben gehouden door dicht tegen haar aan te kruipen. Geen wonder dat Rudi Lubbers eigenlijk geen afstand van ze kan doen.

Volledig scherm
Marco en Rudi Lubbers. © Victor Schildkamp

Oud-wielrenner Rini Wagtmans (72) gaat de hulpactie coördineren voor de aan lager wal geraakte oud-topbokser