Volledig scherm
Masao Yoshida (midden) in november 2011. © afp

Oud-directeur centrale Fukushima overleden aan kanker

Masao Yoshida, directeur van de kerncentrale van het Japanse Fukushima toen die in maart 2011 werd getroffen door aardbevingen en een tsunami, is dinsdag overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dat heeft het energiebedrijf Tepco, beheerder van de centrale, bekendgemaakt.

 
Er waren verschillende ogenblikken waarop ik dacht dat we hier allemaal zouden sterven. Ik was bang dat de centrale onbeheersbaar zou worden en dat het afgelopen zou zijn met ons allemaal.
Masao Yoshida

Yoshida overleed in een ziekenhuis in Tokyo. Hij is 58 jaar geworden. Zijn ziekte was volgens Tepco niet het gevolg van blootstelling aan radioactiviteit.

Yoshida leidde de werkzaamheden om de kerncentrale te stabiliseren. Vanwege zijn ziekte trad hij in december 2011 af. Hoewel er volop kritiek was op de manier waarop Tepco de crisis in de centrale te lijf ging, stond Yoshida's rol nauwelijks ter discussie. Hij genoot gezag onder zijn personeelsleden en zorgde ervoor dat ze in de moeilijkste uren op hun post bleven.

Onbeheersbaar
Dat deed hij zelf ook, al zei hij naderhand: 'Er waren verschillende ogenblikken waarop ik dacht dat we hier allemaal zouden sterven. Ik was bang dat de centrale onbeheersbaar zou worden en dat het afgelopen zou zijn met ons allemaal.' Voormalig premier Naoto Kan had grote moeite met de organisatie binnen Tepco, maar Yoshida bestempelde hij, nadat de twee elkaar hadden ontmoet, steevast als betrouwbaar.

Tepco-president Naomi Hirose zei dinsdag dat Yoshida bij het bedwingen van de crisis zijn leven letterlijk in de waagschaal had gesteld. 'We zullen zijn wensen in ons hart dragen en ons uiterste best doen voor het herstel van de centrale, die hij ten koste van alles wilde redden.'

Nieuwe besmetting
Dinsdag werd bekend dat in het grondwater bij de centrale de afgelopen dagen opnieuw radioactieve vervuiling is geconstateerd die de toelaatbare hoeveelheden verre overschrijden.

  1. ‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’
    video

    ‘Politie arresteer­de twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

    Niet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28). Dat meldt de New York Times op basis van bronnen.