Volledig scherm
Het massagraf in Las Llamas © AP

Oud massagraf van 140 kinderen opgegraven in Peru

Archeologen in het noorden van Peru hebben een massagraf ontdekt van zeker 140 skeletten van kinderen tussen de 5 en 14 jaar oud. Volgens experts zouden de kinderen zo'n 550 jaar geleden tijdens een ceremonie ritueel zijn geofferd.

De skeletten werden ontdekt op de voormalige begraafplaats Las Llamas. De plek, gelegen in de buurt van de stad Trujillo, bevatte ook de overblijfselen van 200 jonge lama's die vermoedelijk op dezelfde dag zijn geofferd.

De begraafplaats zou zijn gebouwd door het oude Chimu-rijk. Archeologen denken dat de kinderen werden geofferd toen hevige overstromingen de Peruaanse kustlijn verwoestten. ,,Ze hebben de goden toen het belangrijkste geboden wat ze als samenleving bezaten. Die kinderen symboliseerden de toekomst", aldus Gabriel Prieto, hoogleraar archeologie aan de Peruaanse Nationale Universiteit van Trujillo, en leider van de opgraving.

,,Lama's waren ook erg belangrijk, zij vormden als belangrijkste lastdieren een fundamenteel onderdeel van de economie", zei Prieto. De kinderen lagen begraven met uitzicht op zee, terwijl de lama's in de richting van het Andesgebergte waren neergelegd.

De opgraving op de begraafplaats ging al in 2011 van start, maar het nieuws werd donderdag pas gepubliceerd door National Geographic, die het onderzoek financierde.

Voetafdrukken

Volledig scherm
© AP

Prieto zei dat onderzoekers behalve de botten, ook voetafdrukken hebben gevonden. De kleine afdrukken geven aan dat de kinderen naar hun uiteindelijke dood zijn gemarcheerd vanuit Chan Chan, een stad op 1,5 km van Las Llamas, zei hij.

Jeffrey Quilter, directeur van het Peabody Museum of Archeology & Ethnology aan de Harvard University, noemde de 'opmerkelijke ontdekking' een 'concreet bewijs' dat grootschalige offers van kinderen plaatsvonden in het oude Peru.

  1. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.