Volledig scherm
Ali Abdullah Saleh, die regeerde als een dictator, werd na zijn vertrek als president opgevolgd door Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi. © AFP

Oud-president Saleh van Jemen gedood

UPDATEOud-president Ali Abdullah Saleh van Jemen is vandaag gedood tijdens gevechten in de hoofdstad Sanaa. Opstandige Houthi's bliezen in het centrum van de hoofdstad ook het huis van Saleh op.

Saleh was meer dan dertig jaar de baas in Jemen, tot hij tijdens de Arabische Lente in 2011 ten val kwam. Een radiostation en een tv-zender van de Houthi's meldden dat de ex-president, die Jemen leidde van 1990 tot 2012, bij de aanval is omgekomen. Saleh's partij bevestigde later dat haar leider was omgekomen. De leider van de Houthi's sprak over een 'buitengewone en historische dag' en zei dat de grootste samenzwering tegen Jemen hiermee voorbij is.  

Saleh, die regeerde als een dictator, werd na zijn vertrek als president opgevolgd door al-Hadi. Hij streed aanvankelijk met de Houthi's tegen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Saleh toonde zich echter recent bereid tot gesprekken met de Saudi's.

Opgelaaide gevechten

Volledig scherm
© AFP

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour al-Hadi riep vandaag de Jemenieten op zich tegen de Houthi-rebellen te keren na de dood van voormalig president Ali Abdullah Saleh. Sprekend voor de Saudische televisiezender Al-Arabiya zei hij dat een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen de Houthi's aanbreekt.

Door opgelaaide gevechten in de burgeroorlog in Jemen zijn in de afgelopen vijf dagen in de hoofdstad Sanaa al zeker 125 mensen om het leven gekomen. Van nog eens 238 mensen staat vast dat ze gewond raakten.

Het Internationale Rode Kruis brengt deze cijfers naar buiten. De organisatie hoopt het belangrijkste ziekenhuis in Sanaa snel te kunnen voorzien van medicamenten, andere hulpmiddelen en brandstof voor de generators. Het Rode Kruis heeft echter problemen om de eigen voorraden te bereiken, omdat de opslagplaats ervan door bommen is getroffen.

Floortje

In Sanaa schuilen televisiemaakster Floortje Dessing, haar camerateam en hulpverleners van het Rode Kruis in een kelder van de hulpverleningsorganisatie. Ze hopen vandaag te vertrekken.

Ze zitten vast sinds enkele dagen geleden de burgeroorlog in volle hevigheid is opgelaaid. De Arabische alliantie, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, strooit kwistig met bommen. Tegelijk zouden door Iran gesteunde Houthi-rebellen terugslaan met tanks en mortieren.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Televisiemaakster Floortje Dessing zit klem tussen de strijdende partijen in Jemen. © Rode Kruis

Spanningen

Volledig scherm
Hoofdkantoor Rode Kruis in Jemen. © Rode Kruis

Er waren al maanden spanningen tussen de beide milities, maar de vlam zou in de pan zijn geslagen na een poging van Houthi's om een door de manschappen van Saleh beheerde moskee te bezetten. 

In Jemen is al bijna drie jaar een oorlog aan de gang. Die heeft mede geleid tot een hongersnood en cholera. Het internationale hulpprogramma voor de hongersnood in het door oorlog en droogte geteisterde Jemen ligt nagenoeg stil. Internationale hulporganisaties zijn vooral bezig hun mensen terug te halen uit Sanaa, nu de stad zwaar onder vuur ligt.

Volledig scherm
TU © AD
  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.