Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia
UpdateDe politie in Kenia onderzoekt de verdwijning van Tob Cohen (69). De Nederlander was ooit directeur van Philips Electronics in Oost-Afrika maar ging daarna in het toerisme en organiseert golfreizen. Hij is volgens zijn advocaat verwikkeld in een vechtscheiding met zijn Keniaanse echtgenote.
Caspar NaberLaatste update:02-08-19, 20:54
Tob Cohen woont al ruim dertig jaar in Kenia. Hij belde dagelijks met zijn zus in Amsterdam maar die heeft al twee weken niets meer van hem vernomen. Ze probeerde haar broer telefonisch te pakken te krijgen maar diens mobieltje staat sinds 19 juli uit.
,,Vanwege deze ongebruikelijke radiostilte deed de familie aangifte van vermissing bij de politie. Die speelde de informatie door aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken’’, verklaarde zijn Keniaanse advocaat tegenover media in het Oost-Afrikaanse land.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is op de hoogte van de verdwijningszaak. Die wordt onderzocht door de Keniaanse politie, zegt een woordvoerder. ,,Wij staan in nauw contact met de Keniaanse autoriteiten en met de familie van de Nederlander en hopen dat er snel een eind komt aan de onzekerheid.’’
Thailand
Volgens de advocaat van Cohen zocht het ministerie tevergeefs contact met zijn cliënt en benaderde het daarna diens echtgenote. ,,Zij verklaarde dat haar man voor drie weken naar Thailand is vertrokken vanwege ‘dringende medische hulp’. Dezelfde verklaring legde ze af bij de politie’’, aldus de raadsman.
Hij plaatst vraagtekens bij de verklaring van Cohens echtgenote. Dit vanwege de echtscheidingsprocedure waarin zijn cliënt en zij zijn verwikkeld en de achterliggende problemen.
Volgens de Keniaanse douane heeft Tob Kenia helemaal niet verlaten
Familielid
Volgens Cohens familie is het Thailand-verhaal volledig verzonnen. ,,De Keniaanse douane heeft gisteren laten weten dat Tob Kenia helemaal niet heeft verlaten’’, zegt een familielid tegen deze site.
Vechtscheiding
Volgens Keniaanse media is er sprake van een vechtscheiding waarin het vermogen van Cohen en diens miljoenenlandgoed in Mugomoini, aan de rand van de hoofdstad Nairobi, centraal staan. Cohen trouwde in 2007 met de vrouw maar in het huwelijk zou al snel de klad zijn gekomen omdat de vrouw de helft van alle bezittingen van haar Nederlandse echtgenoot opeiste.
Cohen zou drie maanden geleden al het slachtoffer zijn geworden van agressie van zijn vrouw en haar daarna hebben beschuldigd van ‘het onder één hoedje spelen’ met de politie. Dit in een poging om zich ‘zoveel mogelijk bezittingen’ te kunnen toe-eigenen. Cohen zou dat in april ook schriftelijk hebben gemeld aan de politiechef en het Openbaar Ministerie in Nairobi.
,,In die brief verzocht hij de politiechef waakzaam te zijn en actie te ondernemen tegen de ‘criminele daden’ van zijn vrouw. Zij zou een dealtje hebben gesloten met agenten uit hun residentiële wijk om hem te laten arresteren en vervolgen voor een verzonnen aanval’’, aldus de media.
Dwaasheid
Cohens vrouw reageerde tot nu toe niet openlijk op de berichtgeving in de Keniaanse media. Op 21 juli - twee dagen na de verdwijning van haar man - plaatste ze op Facebook wel twee berichten die haar zwijgen lijken te verklaren.
Een bericht luidde als volgt: “Een sterke vrouw kan zwijgen als mensen achter haar rug over haar praten. Maar dat wil niet zeggen dat ze het niet merkt. Dat zwijgen betekent eenvoudigweg dat ze ervoor kiest geen energie te verspillen aan dwaasheid. Ze heeft belangrijker dingen te doen.’’
Het tweede bericht is een quote van de Amerikaanse schrijver en sociale media strateeg Bobby J. Mattingly. “Als je andere mensen pijn moet doen om je krachtig te voelen, ben je een extreem zwak persoon.’’
Medische reizen
Tob Cohen runt sinds 1991 een reisbureau gespecialiseerd in golfsafari's. Dat werd vorig jaar verkozen tot ‘beste golfreizenorganisator in Afrika’. Binnen het bedrijf bestaat ook een afdeling voor medische reizen naar een reeks landen waaronder Thailand.
Doel van deze afdeling is ‘de toegang vergroten tot medische zorg in andere landen dan India’, luidt het op de website. ‘De focus ligt uitsluitend op de beste ziekenhuizen ter wereld die beschikken over een accreditatie van de JCI (Joint Commission International, Amerikaanse non-profitorganisatie die wereldwijd medische diensten erkent, red.).’’
Philips en Ahold
De Nederlander kwam in 1987 in Afrika terecht door zijn werkzaamheden bij Philips Electronics en Philips Group of Companies. Hij was er respectievelijk marketingdirecteur en CEO. Daarvoor was hij Hoofd Marketing bij Ahold, staat in zijn LinkedIn-profiel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.