Volledig scherm
Ombilin. © Office of Cultural Affairs, Historical Remains and Museum

Oude mijn kolonie Nederlands-Indië op de Werelderfgoedlijst

De oude kolenmijn Ombilin, diep in onherbergzaam gebied van Sumatra, is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Het industriële gebied is eind negentiende eeuw aangelegd door de Nederlandse koloniale regering op het Indonesische eiland. 

De mijn zelf, de fabriek om de kolen te verwerken, het stadje dat is verrezen rond de mijnwerkzaamheden en het treinnetwerk om de kolen te transporteren staan nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het ligt zo’n 70 kilometer ten noordoosten van Padang. Het was ooit een van de grootste en productiefste mijnen van Nederlands-Indië. 

Eind negentiende eeuw werden er kolen ontdekt in het gebied, dicht onder de oppervlakte. Het vervoeren vanuit het onherbergzame gebied leek onbegonnen werk. Dus werd er eerst een 150 kilometer lange spoorlijn gebouwd en een kolenhaven, de Emmahaven.

Lokale bevolking werd gerekruteerd om er te werken en gedetineerden werden er aan het werk gesteld. Er ontstond een stadje met onder andere huizen voor de arbeiders, een ziekenhuis, een mijnbouwschool en een gevangenis. 

De mijn is in 1998 gesloten. Indonesië en Nederland werken samen aan het behoud van het gebied. 

Volledig scherm
Een gang in de oude mijn. © Office of Cultural Affairs, Historical Remains and Museum
Volledig scherm
Spoorwegen aangelegd naar het mijngebied. © Office of Cultural Affairs, Historical Remains and Museum
Volledig scherm
Ombilin. © Office of Cultural Affairs, Historical Remains and Museum
Volledig scherm
Een oude dokterswoning in het gebied. © Office of Cultural Affairs, Historical Remains and Museum