Volledig scherm
Archieffoto. © Reuters

Oude schedel ontdekt op Gran Canaria: mogelijk van Nederlandse soldaat

Bij graafwerkzaamheden op Gran Canaria is een schedel bloot komen te liggen. De autoriteiten vermoeden dat het wel eens zou kunnen gaan om de stoffelijke resten van een van de Nederlandse soldaten die de Canarische eilanden in de zestiende eeuw aanvielen onder leiding van vlootvoogd Pieter van der Does.  

De schedel werd volgens lokale media vorige week ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in Las Palmas. De vindplaats ligt in de buurt van het La Luz-kasteel. Dat was in de zestiende eeuw het decor van verschillende invasies, onder andere door Nederlanders. Die beheersten de stad in 1599 gedurende dertien dagen en werden daarna verslagen. 

De vindplaats ligt vlakbij de plek waar de Nederlanders destijds van boord gingen en vochten met de Canarische Aguïmes-milities. De Nederlandse slachtoffers werden begraven op de plek waar ze stierven. Archeologen vermoeden dat de rest van het lichaam naast de schedel ligt en dat de vondst wel eens het topje van de ijsberg zou kunnen zijn van een veel grotere archeologische ontdekking. 

'Dapper Hart'

De autoriteiten hebben de opmerkelijke vondst gemeld aan de Canarische regering en vroegen de gemeenteraad van las Palmas om een vergunning voor archeologisch onderzoek. Dat moet uitsluitsel geven over de oorsprong van de schedel. Die kreeg van de arbeiders die hem vonden de naam 'Tadeo' (Thaddeüs), een jongensnaam die 'dapper hart' betekent.