Ouders knokken erop los tijdens voetbalwedstrijd van hun kinderen

videoIn het Belgische Denderleeuw leidde een potje voetbal bij de jeugd zaterdagmiddag tot een stevige knokpartij. Ouders gingen langs de zijlijn met elkaar op de vuist. De spelertjes zagen de vechtpartij huilend aan. 'Het zijn nooit de kinderen op het veld die ruzie maken, maar wel de ouders.'

Het incident vond plaats tijdens een jeugdtoernooi voor spelers van 7 en 8 jaar oud. De knokpartij brak uit toen de jeugdelftallen van Tubize en Thes Sport tegen elkaar speelden. ,,Eerst waren ze over en weer aan het schelden", vertelt een getuige. ,,Wat later ontstond een ware knokpartij."

Op de beelden is te zien hoe één man plots over het veld naar een groepje ouders toe loopt. Enkele anderen proberen hem in bedwang te houden. Ondertussen loopt een andere man langs de zijlijn echter ook op het groepje ouders af. Hij deelt een lichte tik uit. Het slachtoffer reageert heftig, loopt zijn belager achterna en geeft hem een trap, waarna de twee beginnen te vechten. Op dat moment loopt het volledig uit de hand. 

Volledig scherm
Er werden stevige vuistslagen uitgedeeld langs de zijlijn. © Gianni Barbieux

Huilende kinderen

,,Spelertjes, die nog op het veld stonden, zagen alles gebeuren", vervolgt de getuige. ,,Enkele kinderen op en naast het veld begonnen te huilen." Pas toen enkele omstanders luid roepend tussenbeide kwamen, keerde de rust min of meer terug. 

,,De wedstrijd, die toch al op zijn einde liep, is niet meer hervat", zegt de ooggetuige. Echt belangrijk was de wedstrijd overigens niet. ,,Het ging om plaats 25 of 26 op het toernooi", zegt organisator Wim Moortgat van FC Dender. 

Kristof Maes, die actief is bij de jeugdafdeling van Thes Sport, is kapot van wat er gebeurd is. ,,Ik was er zelf niet bij, maar werd ingelicht door de trainer van ons jeugdteam", zegt hij. ,,Die kinderen zijn getraumatiseerd. Wellicht zijn erbij die na vandaag nooit meer willen voetballen. Het zijn nooit de kinderen op het veld die ruzie maken, maar altijd de ouders."