Volledig scherm
De houten kist waarin de Braziliaanse politie de twee jongens van 3 jaar en 10 maanden aantrof. © Polícia Militar

Ouders sluiten 3-jarige tweeling op in houten kist om te kunnen werken

De politie en kinderbescherming in het Braziliaanse dorp Aparecidinha in het oosten van Brazilië deden deze week een schokkende ontdekking. In een houten kist van ongeveer één meter bij één meter vonden ze twee jongetjes van 3 jaar en 10 maanden. De kist was afgesloten met een ketting en een hangslot. De ouders hadden de kleuters, een tweeling, daarin opgesloten om te kunnen gaan werken.

Politiecommandant Sonimarcos Zucolotto, zelf vader van twee kinderen van 1 en 4 jaar, was ontdaan door de vondst. ,,Als je kinderen in zo’n kooitje ziet zitten, word je boos”, vertelt hij tegen de website Gazettaonline. ,,Hun ouders sloten de jongens een paar uur per dag in de kist op, als de vader moest werken op het land en de moeder het huishouden deed. Volgens de ouders deden ze dat zo omdat ze niemand hadden om op de kinderen te passen.”

Het huis waar de kleuters, nog een broer van 15 jaar en hun ouders wonen, ligt aan een drukke snelweg. Iraci Carlini van de plaatselijke Sociale Dienst zegt dat de ouders bang waren dat de jongens naar buiten zouden rennen en zouden worden overreden. ,,De kist was een manier om de kinderen te beschermen”, vertelt ze. ,,Niet de beste manier, maar zo zagen zij het. De kist stond in de keuken en volgens de moeder liet ze de jongens niet alleen.”

Houten afscheiding

Op het oog werden de kinderen niet mishandeld, zegt Zucolotto. ,,Ze vertoonden geen sporen van geweld, maar dat moet verder door de rechter worden beoordeeld. Maar er was niets van enig comfort in de kist, geen kussentje, geen speelgoed, niks. De jongens werden gescheiden door een houten plaat, waardoor ze elkaar niet konden zien.”

De ouders zijn meegenomen voor verhoor en daarna vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie bekijkt of er een aanklacht tegen hen wordt ingediend wegens kindermishandeling. De jongens staan inmiddels onder toezicht van de kinderbescherming en verblijven voorlopig in een opvanghuis van de gemeente. ,,Ze maken het goed en krijgen alle nodige verzorging. Ze missen hun ouders”, zegt Carlini. De ouders willen de voogdij over de tweeling weer terug en hebben een advocaat in de arm genomen.