Bob Weighton wordt 29 maart 112 jaar.
Volledig scherm
Bob Weighton wordt 29 maart 112 jaar. © YouTube

Oudste man ter wereld viert 112e verjaardag noodgedwongen alleen door coronavirus

Bob Weighton (111), de oudste nog levende man ter wereld, kan morgen zijn 112e verjaardag niet vieren vanwege de coronacrisis. ,,Alles is helaas afgeblazen. Er komen geen bezoekers en er is absoluut geen feest”, aldus de op 29 maart 1908 geboren Brit. 

De stokoude man uit de Britse plaats Alton viert zijn verjaardag meestal met een groot feest met vrienden en familie, maar dat zit er dit jaar dus niet in. Reden? De Britse regering heeft strenge regels afgekondigd om verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan. Weighton, die zich ook aan de lockdown moet houden, maakt zich grote zorgen over het virus. ,,De wereld is een puinhoop. Niemand weet wat er gaat gebeuren”, vertelt de voormalige onderwijzer en technicus aan Britse media. Hij houdt de moed er in. Zelf heeft de vader van 3 kinderen en 25 kleinkinderen het relatief goed, al moet hij nu zelfstandiger zijn en zelf zijn eten en personlijke verzorging regelen. Toch blijft de man positief en prijst hij zichzelf gelukkig met zijn goede gezondheid.

Het is niet de eerste keer dat hij een pandemie meemaakt. Toen hij tien jaar oud was, vielen wereldwijd tientallen miljoenen doden door de Spaanse griep. Weighton stelt dat hij destijds niets meekreeg van die virusuitbraak. ,,Een kind leeft in een andere wereld dan volwassenen. Als je jong bent, lees je geen kranten en we hadden toen geen radio.”  Weighton wordt sinds vorige maand gezien als de oudste man op aarde. Toen overleed de Japanner Chitetsu Watanabe op 112-jarige leeftijd.

De Brit maakte later ook de Tweede Wereldoorlog mee. Hij zegt dat toen een stuk duidelijker was hoe de strijd gewonnen moest worden. Het virus is volgens hem een heel ander soort vijand. ,,In de Tweede Wereldoorlog wist je precies wat je moest doen. Je kon natuurlijk falen, maar de doelen waren duidelijk toen Churchill een beroep deed op het land. Er was een doel dat we konden bereiken. Maar niemand weet precies hoe we het virus gaan verslaan.”

Een geheim voor een lang leven is er volgens de Brit niet. ,,Ik was nooit van plan om zo oud te worden. Als je jong bent, denk je niet aan wat er gaat gebeuren als je oud bent. Je bent zelfverzekerd, het enige waar je aan denkt is het hier en nu.” Hij zegt heel veel te lezen en hij houdt zich bezig met het bouwen van modelmolentjes om zich geestelijk jong te houden.

Bob Weighton
Volledig scherm
Bob Weighton © YouTube
  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’