Volledig scherm
Japanse kinderen. © afp

'Over 1000 jaar zijn er geen Japanners meer'

Als het Japanse geboortecijfer met deze snelheid blijft dalen, zijn er over 1000 jaar geen Japanners meer. Dat zeiden Japanse wetenschappers vandaag, toen zij een klok onthulden die de bevolkingsafname toont. De onderzoekers stelden dat het aantal kinderen jonger dan 14 jaar iedere 100 seconden met één afneemt.

Op dit moment zijn dat er 16,6 miljoen, op een totale bevolking van 127,7 miljoen. Als deze afname doorzet, is er op 5 mei 3011 nog maar één kind over. Met de klok willen de onderzoekers de noodzaak van een discussie over het probleem onderstrepen.

Japan is een van de snelst vergrijzende landen ter wereld. 20 procent van de bevolking is ouder dan 65. Omdat de levensverwachting verder toeneemt, vertrouwt een steeds groter wordende groep ouderen op een steeds kleiner wordende groep werkenden voor hun zorg.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.