Volledig scherm
Dokter Lee Cook-jong geeft toelichting op de conditie van de militair. © AFP

Overgelopen Noord-Koreaan zit vol parasitaire wormen

Bij een Noord-Koreaanse soldaat die er afgelopen maandag in slaagde de grens over te steken naar Zuid-Korea zijn tientallen parasitaire wormen aangetroffen. De militair krijgt in Zuid-Korea medische behandeling omdat hij meerdere keren werd beschoten bij zijn vlucht.

In het ziekenhuis ontdekten dokters de parasieten bij de Noord-Koreaan. De onaangename ontdekking wijst volgens artsen op het gebrek aan hygiëne en de schrijnende voedselsituatie in het geïsoleerde land. Het is vooral opmerkelijk dat zelfs een soldaat zo zwaar geïnfecteerd is – het leger krijgt in Noord-Korea het beste eten.

Tientallen wormen, waaronder één van wel 27 centimeter, werden aangetroffen in het spijsverteringskanaal van de man tijdens de operatie. ,,Ik ben al twintig jaar chirurg en nog nooit in mijn carrière heb ik zoiets gezien. Zoiets zag ik alleen in mijn studieboeken”, zei hoofdchirurg Lee Cook-jong vrijdag.

Volledig scherm
Maandag werd de soldaat het ziekenhuis binnen gereden. © EPA

Menselijke mest

De militair werd maandag met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis nadat hij schotwonden had opgelopen in zijn rug, billen, arm en knie. Tijdens zijn vlucht werd hij onder vuur genomen door Noord-Koreaanse grenswachten. Zijn toestand is na de operatie stabiel maar de aanwezigheid van de parasieten kan zijn genezing ernstig belemmeren.

Volgens landbouwexperts is de aandoening gelinkt aan het gebruik van menselijke mest in plaats van kunstmest, dat in Noord-Korea sinds de jaren negentig niet meer wordt gebruikt.

Volledig scherm
De grens tussen Zuid- en Noord-Korea. © AFP
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.