Stadion An der alten Försterei, vanmiddag.
Volledig scherm
Stadion An der alten Försterei, vanmiddag. © BSR Agency

Overleden fans maken Bundesligadebuut Union Berlin toch een beetje mee

Fans van de Duitse voetbalclub Union Berlin hebben er met een originele actie voor gezorgd dat overleden fans tóch bij het debuut van hun club in de hoogste Duitse voetbalklasse aanwezig waren. Supporters namen grote foto's van hun voormalige medesupporters mee het stadion in. ‘Endlich dabei’, was het motto van het eerbetoon.

De supporters van de cultclub uit het voormalige Oost-Berlijn hebben decennialang gesnakt naar promotie van hun club naar de Bundesliga. Vorig seizoen werd dat na 53 jaar eindelijk bewerkstelligd, en vanmiddag was de eerste wedstrijd, tegen het gehate RB Leipzig. Een aantal supporters konden die Bundesligadroom niet meer meemaken.

Supporters die iemand misten, konden voor de wedstrijd een foto uploaden op de website van de supportersvereniging. Die foto's werden in zwartwit op grote banners afgedrukt.  Zodoende werden er bij aanvang van de wedstrijd liefst 450 grote portretfoto's in de lucht gehouden in stadion An der alten Försterei in de wijk Köpenick.

,,Dit betekent alles voor onze hele familie”, zei een vrouw die een foto van haar overleden man opstuurde tegen de lokale zender RBB. Voor het resultaat hielp de symbolische aanwezigheid van de overleden fans van Eisern Union niet: de wedstrijd ging met 0-4 verloren.

Volledig scherm
© BSR Agency
 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”