Volledig scherm
Overlevende Alan Ruschel (27) © epa

Overlevenden vliegramp geopereerd in Colombia

Artsen hebben de paar overlevenden van de vliegramp in Colombia aan hun zware verwondingen geopereerd. Ondertussen is het onderzoek gestart naar de oorzaak van de ramp die 71 dodelijke slachtoffers opleverde, waaronder veel spelers van het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense.

Volledig scherm
Het getroffen team © epa

Slechts zes mensen wisten de enorme klap te overleven, drie voetballers, een journalist en twee bemanningsleden. Ze werden allemaal naar een lokaal ziekenhuis gebracht. Een van de slachtoffers, keeper Jackson Follmann, is aan het herstellen van de amputatie van zijn rechterbeen. Verdediger Helio Neto ligt nog op de intensieve zorg met zwaar letsel aan zijn schedel, bovenlichaam en longen. Zijn teamgenoot in de verdediging Alan Ruschel is geopereerd aan zijn rug.

Het toestel was met 77 passagiers onderweg naar Medellín toen het op ongeveer 3000 meter hoogte crashte op de berg El Gordo, op ongeveer 40 kilometer afstand van Medellin

Zwarte dozen
Onderzoekers uit Brazilie zijn inmiddels naar Colombia gevlogen om de twee zwarte dozen van het rampvliegtuig te bekijken. Bolivia, thuisland van de betrokken vliegmaatschappij en Engeland hebben ook experts gestuurd. Vlak voor de crash gaf de bemanning aan problemen te hebben met de elektrische systemen en de weersomstandigheden waren slecht. Luchtvaartautoriteiten houden rekening met brandstofgebrek als oorzaak.

De volledige selectie voor het duel met Atlético Nacional bestond uit de volgende 22 namen: Alan Ruschel, Ananias Monteiro, Arthur Maia, Bruno Rangel, Ailton Canela, Cléber Santana, Danilo, Dener, Filipe Machado, Follmann, Gil, Gimenez, Kempes, Lucas Gomes, Matheus Biteco, Neto, Sergio Manoel, Thiego, Tiago, Josimar, Marcelo, Mateus Caramelo.

Volledig scherm
Rouwende mensen tijdens een herdenkingsdienst in Colombia © afp

'Chapecoense volgend seizoen in competitie'

Chapecoense wil volgend seizoen gewoon uitkomen in de hoogste klasse van het Braziliaanse voetbal. ,,We gaan de club herstructureren, nieuwe spelers aantrekken, er is heel wat werk te doen, maar onze intentie is om gewoon aan de competitie deel te nemen'', zei vicevoorzitter Ivan Tozzo van de Braziliaanse club, waarvan slechts drie spelers de vliegramp in Colombia overleefden.

Bij een nieuwe start krijgt de kleine club uit Chapeco hulp aangeboden van andere teams uit de hoogste klasse van het Braziliaanse voetbal. Een aantal topclubs kondigde dinsdag al aan te willen helpen, bijvoorbeeld door het afstaan van spelers, en deed een voorstel dat Chapecoense de komende drie seizoenen niet kan degraderen.

Clubs toonden op allerlei manieren hun solidariteit met de getroffen club, die groen als clubkleur heeft. Zelfs Corinthians, dat ooit overwoog het gras te verven omdat aartsrivaal Palmeiras in groene shirts speelt, had de website in de gehate kleur opgemaakt. Atletico Paranaense overwon de aversie tegen de getroffen rivaal door het stadion met groene lampen te verlichten. Zoals ook het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro en het presidentieel paleis in hoofdstad Brasilia groen waren uitgelicht.